DEBITANTSKI film rediteljke Ane Marije Rosi "Ajvar", posle premijere u Vrnjačkoj Banji i uspeha na ostalim festivalima, oduševio je i publiku na Filmskim susretima u Nišu, koja je Natašu Ninković za ulogu Vide proglasila glumicom večeri. Priča o "anatomiji ljubavnog kraja" doživela je ovacije na Letnjoj pozornici.

Pročitajte još: Hiljadugodišnji film

Vida i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju...

- Njena bezizlazna emotivna situacija meni je bila ogroman prostor. Tako sam gradila taj lik. Ušla sam u njen unutrašnji svet i upoznala sam Vidu, tako da i publika to prepozna - kaže Nataša Ninković.

Pripreme za snimanje, prema njenim rečima, trajale su dugo, skoro godinu dana.

Pročitajte još: Filmska kritika: Atmosfera i apsurdi grada u noći

- Tako su se scenario i lik dugo krčakali u meni. Dosta sam pričala sa Anom, a onda i sa Sergejem. Za tih godinu dana neke stvari su mi bile jasne, a neke nisu. Uopšte mi nije bio zanimljiv spoljni kontakt, bila sam fokusirana na unutrašnji svet te žene, na njenu intimu i čitav taj zakopčani svet. Znala sam da sve moram iz toga da crpim - otkriva glumica kako je uspela da na velikom platnu prenese lomove jedne žene u tuđini.
Ninkovićeva objašnjava da Vida i neke najbanalnije, svakodnevne rečenice ne izgovara tek tako, i da je celi skriveni svet iza nje:

- Nijedna njena rečenica ne znači samo to što je rekla već nosi skrivene poruke. Ona ima jaku potrebu da drži stvari pod kontrolom i da se za to uhvati. Dotakla me je i njena usamljenost, jer živi bez potomstva. Ne zato što je ona to izabrala, već zato što ne živi u svom prirodnom okruženju. U celoj toj priči vezala se i za svog partnera i izgubila sebe, a uopšte nije tako teško izgubiti sebe - zaključuje Nataša Ninković.

SNAGA POJEDINCA

GLAVNA uloga u filmu Miroslava Terzića "Šavovi", donela je Snežani Bogdanović (na slici) titulu glumice šeste festivalske večeri. Ovo ostvarenje donosi priču Drinke Radonjić, majke koja traga za istinom o svom detetu.

- Velika je odgovornost institucija i sistema u ovakvim tragičnim događajima, ali nikada ne smemo da zaboravimo kolika je moć nas pojedinaca. Uvek imamo slobodu da odlučimo kako ćemo da mislimo i kako ćemo se postaviti prema nečemu, i u tome je naša snaga - rekla je Bogdanovićeva koja je ulogom Ane oduševila publiku.

ZEČEVIĆEV "VELIKI ZNAK"

U okviru pratećeg programa, na Filmskim susretima predstavljena je i knjiga "Veliki filmski znak" Božidara Zečevića, posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića (1933-2016), u izdanju Niškog kulturnog centra. Autor knjige nije krio svoje zadovoljstvo što je izdavač njegove knjige iz Niša, jer je Bata iz ovog grada krenuo u svoju filmsku karijeru.

- Bata je za mene bio i ostao nacionalni junak, umetnik iskrenog nadahnuća, otelovljenje najboljih osobina srpskog naroda - rekao je Zečević.