TIŠINA groblja manastira Rajinovac, monaški grobovi i jedna sveža humka prekrivena vencima i "suzama" od belih ruža pored koje gori sveća. Na grobu krst na kom piše "Gordan Mihić 1938 - 2019"...

Scenarista, pisac, profesor beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti Gordan Mihić sahranjen je u ponedeljak na groblju manastira Rajinovac u Begaljici kod Grocke. Do večne kuće, velikana jugoslovenske i srpske kinematografije, ispratili su supruga Vera Čukić, ćerka Ivana Mihić i nekoliko najbližih rođaka i prijatelja. Opelo je služio otac Stefan, duhovnik ove velike srpske svetinje.

- Poslednja želja gospodina Mihića bila je da bude sahranjen na groblju kod našeg manastira. To je blagoslovio Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i sahrana je obavljena kako naša vera to nalaže i u prisustvu pokojnikovih najmilijih - rekao je za "Novosti" otac Stefan.

Budući da se na manastirskim grobljima pored velikih svetinja, svetovna lica sahranjuju samo u slučaju ako su veliki dobrotvori crkava i manastira, pitali smo oca Stefana da li je i Gordan Mihić jedan od njih?


PROČITAJTE JOŠ: EMIR KUSTURICA NA VEST O SMRTI VELIKOG SCENARISTE: Gordan Mihić je bio naš filmski Anton Pavlovič Čehov!

- Zaslužan je po svemu što je učinio za kulturu i prosvećenost naroda, od Hercegovine do Šumadije i diljem sveta, da počiva ukraj ove naše svetinje - odgovorio nam je otac Stefan.


Žitelji kuća u blizini manastira Rajinovac su nam rekli da nisu bili iznenađeni vešću da je jedan od najvećih i najznačajnijih srpskih scenarista poželeo da počiva u begaljičkoj svetinji.

- Ima više od 20 godina otkako sam Gordana Mihića i Veru Čukić prvi put video da dolaze u manastir - kaže nam jedan od meštana. - Od tada sam ih često viđao da dolaze, pale sveće, razgovaraju sa igumanijom, monahinjama i ocem Stefanom. Već dugo imaju vikendicu u Brestoviku. Tu su, kako se pričalo, pronašli svoj mir. Gordan, eto, sada počiva u miru ove naše svetinje. Velikan je. Zaslužio je.