AMBASADOR Rusije, koji je nedavno preuzeo tu dužnost u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević složili su se na jučerašnjem sastanku o značaju sporazuma koji definiše načine razmene lista Miroslavljevog jevanđelja i slika Nikolaja Reriha. Sporazum predstavlja važan kulturni interes obeju država i ubrzo bi trebalo da dobije svoju konačnu verziju. Predloženo je da obe strane daju sve od sebe da do razmene dođe do kraja ove godine.

PROČITAJTE JOŠ - Radovi Vukovih naslednika

Otvaranje Srpskog kulturnog centra u Moskvi, prema rečima ministra Vukosavljevića, prioritet je za unapređenje međunarodne saradnje u oblasti kulture, a svi elementi potrebni za definisanje bilateralnog sporazuma o njegovom osnivanju su usaglašeni. Postignuta je saglasnost i da se osnaži delovanje Foruma slovenskih kultura, kao značajne platforme za njeno promovisanje.

Ministar Vukosavljević zahvalio je ambasadoru Rusije na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža u očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.