PROMOCIJOM Sabranih dela mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Njegoševoj sali na Cetinju 1. avgusta (19 časova) počeće "Trg od ćirilice". O knjigama će govoriti vladike - umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije i dioklijski Metodije, književnici Milutin Mićović i Želidrag Nikčević.

Šesti po redu, "Trg od ćirilice" održava se u znaku velikih jubileja - 800 godina svetosavske samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i života njene Zetske eparhije - Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i 630 godina Kosovske bitke, 690 godina od rođenja Sv. velikomučenika kosovskog cara Lazara, 500 godina od pečatnje služabnika Božidara Vukovića. Tradicionalna manifestacija prvi put ove godine se održava pored Herceg Novog, i u Petnjici kod Šavnika, Vučjem Dolu kod Nikšića, Cetinju, Baru...

Pročitajte još - Amfilohije: Neće valjda crkve rušiti kao Turci

Direktor Izdavačko-informativne ustanove Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora" protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, saopštio je da je ove godine u planu da se "Trg od ćirilice" deli na sedam dana i na gradove severa Crne Gore.

- Pa da cela država jednog dana, ako bog da, postane "Trg od ćirilice". Što se tiče književnog programa manifestacija će biti mnogo bogatija nego prethodnih godina. Trinaest večeri je odvojeno za književne večeri, a prva počinje promocijom dela mitropolita Amfilohija. Upravo završavamo njegovo impozantno delo u 36 knjiga na kojem smo radili više od 11 godina u Izdavačkoj kući "Svetigora" - podseća otac Radomir.