SRBIJA je sve traženija lokacija za snimanje filmova, serija, ali i reklama. Holivudska asocijacija, koja snima širom sveta, upravo je nominovala Beograd za jednu od najboljih lokacija za snimanje reklama. Dodela nagrada je 21. septembra u Los Anđelesu.

Pročitajte još: Rejf Fajns: Bolje biti Srbin

Kampanja "Snimajte u Srbiji" počela je pre deset godina. Strani filmski radnici ubrzo su uočili potencijale, pa su poznata imena iz sveta filma počela da snimaju kod nas. Među prvima Rejf Fajns. Samo u poslednje dve godine snimljeno je osam filmova, šest televizijskih serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

Džoni Dep je snimao film "Minamata", u kojem je Beograd zamenio Tokio i Njujork iz šezdesetih godina. Lik Beson i njegova produkcijska kuća EuropaCorp vraćaju se često u Srbiju, a Beograd je bio i jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje Bi-Bi-Sijeve serije "Mek Mafija". Čuveni Brazilac i bivši as Pari Sen Žermena, Barselone i Milana Ronaldinjo snimio je reklamu za jednu kompaniju, ali i iskoristio priliku da se upozna sa Beogradom i Srbijom. U Beogradu su snimali i Pirs Brosnan (November Man) i Kevin Kostner (Three days to kill), a sada Srbija postaje sve atraktivnija zemljama Azije. Snimljen je i jedan kineski film, a imali smo i produkciju iz Južne Koreje.

Pročitajte još: SVETSKA EKSKLUZIVA: Džoni Dep pred vratima ''Novosti'' (FOTO)

Ono što strane produkcije privlači Srbiji jeste širok varijetet lokacija koje mogu biti dostupne u vrlo kratkom periodu i na maloj površini, zatim činjenica da domaći profesionalci govore engleski, da su veoma prilagodljivi različitim stilovima rada i brzo se usklađuju sa kreativnim zahtevima produkcije.

Osim Beograda, kao dobre lokacije za snimanje filmova, serija i reklama izdvajaju se Smederevska tvrđava, Petrovaradin, ali i Stara planina, Zlatibor, Tara... Galerija fotografija prva je onlajn baza sa 250 filmskih lokacija u Srbiji. Konačni zbir je 2.000 snimajućih dana, a naša zemlja ponudila je filmskim radnicima i podsticajne mere.

OMILjENE LOKACIJE

KAO omiljena lokacija snimatelja izdvaja se ugao Cara Lazara i Gračaničke ulice u Beogradu, gde se sa lepšim vremenom jedva mimoilazi trotoarom od opreme i reflektora. Sa holivudskim filmom u kojem je igrao Pirs Brosnan, u svet je otišla i slika sa Kalemegdanske tvrđave.