KROV ateljea na trinaestom spratu zgrade u Ulici Sime Igumanova, nadomak Južnog bulevara, u kojem već pola veka stvara vajar Slavoljub Caja Radojčić, polako posustaje pred hirovitim vremenskim prilikama. Ni skoro pola godine od kada su "Novosti" pisale o prokišnjavanju u ovom prostoru, ništa se nije promenilo.

Pročitajte još: SPOMENIK NARODNOG HEROJA U KOROVU: Španca više ne čuvaju ni čobani

- Kofe i lavori su mi uvek pri ruci jer prilikom svake kiše sve bude mokro. Crteže sam sklonio pošto su bili ugroženi. Jedino još radim na skulpturi Nikole Pašića od gipsa, kojem ne smeta mnogo kada se nakvasi - priča, za "Novosti", Radojčić.

Iako ugledni umetnik i dugogodišnji profesor Fakulteta likovnih umetnosti nalazi način da se našali, stvari su daleko ozbiljnije.

- Voda sve više prodire do instalacija kućišta za lift. Čekam samo kada će se lift zaustaviti ili kada će se dogoditi kratak spoj - uznemireno kaže vajar. - I druga oštećenja su se proširila. Sa plafona otpadaju kreč i malter. Tuga. A samo želim da popravim krov.

Pročitajte još: Sramota je da nemamo spomenik žrtvama NATO bombardovanja

Od ostvarenja te želje za osnovnim uslovima za život i rad Slavoljuba deli dobra volja nadležnih, tačnije Gradskog stambenog preduzeća. Kao višegodišnji zakupac koji redovno plaća kiriju i troškove održavanja zgrade, on im se obratio kada se pojavilo prokišnjavanje. Načinjen je i zapisnik u kome je konstatovano da je curenje veoma opasno i da mora da se sanira.

Vlaga uništila prostor

- Dolazili su ponovo iz Gradskog stambenog pre više od mesec dana. Merili razdaljinu posebnim aparatom, posmatrali zidove i obećali da će biti sređeno, ali još ništa. Osnovna prava na rad su mi ugrožena zbog neodgovornosti drugih - ističe umetnik.

U februaru je Gradsko stambeno, uvidom u svoju evidenciju, utvrdilo da su im se stanari predmetne stambene zajednice, sa zahtevom za popravku krova, obratili krajem 2018. godine. Njihove stručne službe izlazile su na teren, a ovo preduzeće je saopštilo da će radovi biti izvedeni čim vremenske prilike omoguće bezbedan rad, koje podrazumevaju suvo vreme bez padavina, leda i jakog vetra.

Inače, Radojčić je uz nekoliko drugih umetnika 1969. godine, svoj radni prostor, na vrhu zgrade sa koje se vidi ceo Beograd, dobio na konkursu. Ateljei su pripali i Danici Antić (1910-1989), Gradimiru Petroviću (1935-2001) i Momčilu Momi Antonoviću (1938-2019).

ZAPAŽENA RETROSPEKTIVA

VAJAR Slavoljub Radojčić aktivno stvara i izlaže radove, a prošle godine je održana njegova redukovana retrospektivna izložba "O herojima i antiherojima" u Galeriji Kulturnog centra Beograda. Tim povodom nagrađen je priznanjem "Sava Šumanović" za likovnu umetnost, koje mu je uručeno početkom marta u Novom Sadu.