ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PO devetnaesti put i ovo leto će glumci, predvođeni neumornim Radetom Šerbedžijom, zauzeti ostrvo Brioni, gde u petak, 12. jula koncertom velikog glumca započinje nova "Ulisisova" sezona. Šerbedžija će na Brionima igrati u tri predstave, premijernoj "Ko se boji Virdžinije Vulf", te "Kralju Liru" i "Antigoni, 2000 godina posle".

Prirodna pozornica na tvrđavi Minor na Malom Brionu biće i ovog leta mesto gde će se okupljati ljubitelji pozorišta, koje brod prevozi iz Fažane do ostrva. Uprkos tome što Hrvatska i dalje ne finansira ovaj projekt koji je zastupljen na evropskoj pozorišnoj karti, Šerbedžija sa istim entuzijazmom priprema i ovu sezonu, u kojoj će premijerna predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" biti realizovana u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem. Predviđeno je i gostovanje Zvezdara teatra iz Beograda sa predstavom "Voz" Voje Brajovića, a na Velikom Brionu će Nebojša Dugalić izvesti monodramu po adaptaciji romana Dostojevskog "Ispovest Dmitrija Karamazova".

- Za mene je "Ko se boji Virdžinije Vulf" jedan od najboljih dramskih komada dvadesetog veka. Kada sam razgovarao sa Lenkom Udovički, koja je rediteljka, želeo sam da se napravi predstava koja ima u sebi tu fantastičnu literaturu, ali i sve ono zanimljivo i privlačno za publiku. Mislim da će uživati ako napravimo dobru predstavu - kaže, za "Novosti", Rade Šerbedžija uoči premijere koja je predviđena 29. jula.

Pročitajte još - Vanesa Redgrejv stiže na Brione

Ovih dana Brioni se pune glumcima i muzičarima koji pripremaju gotovo dvadesetak projekata koji će biti izvedeni na "Ulisisovom letu". Između ostalih gostovaće Zijah Sokolović, Hrvatsko narodno kazalište sa atraktivnom predstavom "Ko peva zlo ne misli", a održaće se i "Ulisisovi dani klavira" na kojima će nastupati mnogobrojni poznati muzičari iz celoga sveta.

- Publika je uvek bila i sada je najverniji prijatelj "Ulisisa" i naša pozornica na tvrđavi Minor često je premala da primi sve zainteresovane. Tako je i ovog leta kada su karte za mnoge predstave rasprodane, pa nam se čini da bi neke predstave mogli da igramo dvadesetak puta u toku leta i da sve bude puno - kaže direktor pozorišta "Ulisis" dr Duško Ljuština.

Glumci u predstavi "Antigona, 2000 godina posle"

ČAROLIJA TRAJE

- NAMA je uvek najbitnije da nas prihvati publika. Krenuli smo da napravimo "Kralja Lira", ali sva ta čarolija traje već devetnaest godina. Zato u svaku sezonu ulazimo sa istim entuzijazmom kakav smo imali i na početku - kaže rediteljka Lenka Udovički.