INTERNACIONALNI, 38. po redu vajarski simpozijum skulpture Terra u Kikindi zvanično će početi u petak, izložbom skulptura nastalih na prošlogodišnjem sazivu. I ovog jula skulpture velikog formata od gline ovde će stvarati umetnici iz celoga sveta.

Tako iz Austrije dolazi Rozmari Lukaser, dobitnica brojnih nagrada, iz Južne Afrike stiže Muzi (Sibongiseni) Gigaba, zatim najbolji vajar Jermenije za 2016. godinu Arman Hambardžumijan, ali i Delija Prvački iz Singapura, rođena u Rumuniji. Pravilo simpozijuma Terra je da jedan vajar može da učestvuje na simpozijumu samo jednom, a obavezan je da napravi tri skulpture, jednu veliku i dve galerijskog formata.

Pročitajte još - LEPOTA SA STAZA: Izložba skulpture u SB „Banja Koviljača“

Našu zemlju predstavljaće vajari Velimir Veličković, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dobitnik više od 30 regionalnih, domaćih i međunarodnih nagrada, zatim Maja Rakočević Cvijanov, zaposlena kao vajar - konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica, i Milan Ramaji, konzervator u Centru za likovnu i primenjenu umetnost Terra.

- Terra je simpozijum skupture u terakoti, a pošto nema mnogo umetnika koji poznaju tehniku izrade velikih figura u glini, uvek na simpozijum pozivamo ozbiljne vajare - objašnjava direktor i idejni tvorac simpozijuma prof. Slobodan Kojić, kojeg je pre nekoliko dana, iako je u penziji, Gradska skupština Kikinde ponovo izabrala za direktora Terra.

Prateći program biće muzički festival Terra Viva Art Fest, koji će biti održan 19. i 20. jula.