PRE sedam godina je priznati sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Kikindi protojerej Jovan Silaški počeo da piše tekstove za lokalne novine. Njegova stalna rubrika "Izvor pravoslavlja" doživela je čak 160 nastavaka, a od objavljenih tekstova nastala je knjiga "U početku beše reč", koja je ovih dana izašla iz štampe. To je ujedno i peta knjiga prote Jovice, a druga koja govori o izvorima pravoslavne vere.

Zanimljivo je da je sve tekstove za novine, prota pisao bez pomoći pisaće mašine ili kompjutera.

- Sve tekstove napisao sam svojeručno, nalivperom. Zbog toga su u redakciji morali da prekucavaju te tekstove kako bi ih "ubacili" u računar i pripremili za objavljivanje. Niko se zbog toga nije bunio i veoma sam im zahvalan na saradnji - priča omiljeni kikindski prota.

Kreativnost i inspiracija njegove neumorne ruke nikoga ne iznenađuje, jer je ovaj protojerej među onima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji veru ne propovedaju samo na liturgiji, već i na sve druge prigodne načine, tekstovima u novinama, emisijama na radiju i televiziji, u školskim učionicama, na tribinama. Pero mu je skoro uvek u ruci, mogli bi se reći. Vodio je Letopis kikindske crkve, a čak 18 godina uređivao je "Pravoslavni blagovesnik".

- Istovremeno sam se bavio i ikonopisanjem, pa sam od 2002. do 2005. priredio četiri samostalne izložbe ikona, dve u Kikindi, po jednu u Obilićevu i rodnom Mokrinu. Sarađivao sam dobro sa medijima, pa sam tokom 2007. na lokalnoj televiziji sa novinarom i književnikom Draganom Batinićem pripremao emisiju "Svetionik pravoslavlja", u kojoj je objavljeno 49 priloga o veri. Na Radio Kikindi emitovao je 30 emisija o pravoslavlju - navodi prota.

Generacije osnovaca pamtiće ga sa časova veronauke koje je, tokom tri godine, držao u šest osnovnih škola, a šira javnost po dve značajne knjige o sveštenomučeniku, episkopu gornjokarlovačkom Savi Trlajiću "Na braniku vere i svoga roda" i "Vladika Sava i njegovi savremenici". Autor je i knjiga "Obnova mokrinske crkve i podizanje crkvenog tornja" i "Kikinda u svetlosti crkve". Iako je pre pet godina, sa mesta starešine hrama i sekretara Crkvene opštine u Kikindi, otišao u penziju, njegovo prisustvo u javnom životu Kikinde i dalje raduje njegove sugrađane.

- Kao pravi učitelj, prota Jovica jednako usrdno, kao što je oduvek činio, nastavlja da piše o raznovrsnim teološkim temama, na duhovnu korist svojih sugrađana - smatra profesorka u Marija Miljković.

POČAST ĆIRILICI

PIŠUĆI tekstove svojeručno, prota Jovan Silaški odaje počast i našem savršenom ćiriličkom pismu, koje sve više, slučajno ili namerno, u savremenom životu, potiskuje latinica - primetila je profesorka Miljković.