KOSTOLAC – Koncertom poznatog glumca Radeta Šerbedžije i „Zapadnog kolodvora“, u Arheološkom parku „Viminacijum“ 24. juna uveče otvoren je međunarodni pozorišni festival „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“, na kojem će učestvovati profesionalna pozorišta iz Srbije i okruženja, po izboru selektora Mihajla Nestorovića.

Prva takmičarska predstava, na programu 25. juna, biće predstava „Bakhe“, po tekstu Euripida i u režiji Lenke Udovički, u izvođenju „Ulyssis teatra“ sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih. Državno mađarsko pozorište iz Temišvara 26. juna odigraće predstavu „Sonet 666“ Viljema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića.

Sledeću predstavu - „Na Drini ćuprija“ Iva Andrića, takođe u režiji Mladenovića, odigraće glumci SNP-a iz Novog Sada.

Pročitajte još: Viminacijum fest: Mitovi stari i novi

Dan kasnije nastupa Slovensko narodno gledališče „Drama“ iz Ljubljane, sa predstavom „Devojčica sa žicama“, u režiji Marjana Nećaka. Poslednje takmičarske večeri publika će videti komad „M.I.R.A“ Bitef teatra, čiju režiju potpisuje Andraš Urban. Na zatvaranju festivala, stručni žiri, u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković, proglasiće najboljeg glumca i najbolju predstavu, kojima će se dodeliti nagrade „Zlatna fibula“ i „Viminacijum maksimus“.


* Publika na otvaranju „Viminacijum festa“