U ARHEOLOŠKOM parku "Viminacijum" od 24. do 30. juna održaće se Međunarodni pozorišni festival "Viminacijum fest - mitovi stari i novi", na kojem će učestvovati profesionalna pozorišta iz Srbije i okruženja, po izboru selektora Mihajla Nestorovića.

- Ceo Viminacijum je veliki scenski i teatarski prostor, a takvih mesta je malo u Evropi. Na njemu će publika imati priliku da pogleda predstave i izuzetne pozorišne profesionalce - istakao je Nestorović.

Festival će otvoriti revijalni program - koncert poznatog glumca Radeta Šerbedžije i orkestra "Zapadni kolodvor". Naredne večeri igra se prva takmičarska predstava - "Bakhe", po tekstu Euripida i u režiji Lenke Udovički, u izvođenju Ulyssis teatra sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih. Državno mađarsko pozorište iz Temišvara 26. juna odigraće predstavu "Sonet 666" Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića.

Sledeću predstavu - "Na Drini ćuprija" po romanu nobelovca Ive Andrića, takođe u režiji Mladenovića, odigraće glumci SNP iz Novog Sada. Dan kasnije, nastupa Slovensko narodno gledališče "Drama" iz Ljubljane, sa predstavom "Devojčica sa žicama", u režiji Marjana Nećaka. Poslednje takmičarske večeri publika će videti komad "M.I.R.A" Bitef teatra, čiju režiju potpisuje Andraš Urban.

Pročitajte još: Rade Šerbedžija otvara "Viminacijum fest"

- Maštao sam da na ovom prostoru spojimo istoriju i umetnost i taj moj san se ostvario. Ne verujem da se još negde u Evropi organizuje ovakav pozorišni festival - napomenuo je dr Korać.

POČAST U ČAST pobednika, završne večeri glumački ansambli Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta "Zoran Radmilović" iz Zaječara, izvešće predstavu "Žene iz Troje", po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića.

Završne večeri, stručni žiri, u sastavu: Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Saša Torlaković, proglasiće najboljeg glumca i najbolju predstavu, kojima će se dodeliti nagrade "Zlatna fibula" i "Viminacijum maksimus".

O festivalu su govorili i Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, Galina Perić, direktorka Centra za kulturu i producent Predrag Paunović. Oni su se složili da se radi o velikom i zahtevnom projektu, ali da će, zajedničkim snagama, učiniti da festival protekne u najboljem redu.

Kompleks Domus na Viminacijumu


ULAZNICE I PREVOZ

PREDSTAVE se igraju od 21 sat, u amfiteatru, Limesu i Domusu, a cena ulaznica je 1.000 dinara za koncert Radeta Šerbedžije i 500 dinara za predstave. Prvih 300 najbržih građana, mogu kupiti komplet ulaznica za 2.500 dinara. Publika će svake večeri imati besplatan autobuski prevoz, koji će ih dovoziti iz Požarevca.