MINUTOM ćutanja i podsećanjem da nas je tačno pre nedelju dana, 24. maja, napustila zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac (1944-2019), u Jugoslovenskoj kinoteci danas je započela komemoracija našoj legendarnoj glumici.

Od "crne dame sa zvezdanom senkom" (kako je divu našeg glumišta opisao kritičar Ranko Munitić u istoimenoj monografiji), u prisustvu njene porodice, ćerke Tatjane i sina Franciska, oprostili su se njeni poštovaoci i kolege. Kako je istakao Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, koji je Dušici Žegarac u toj istoj sali 2016. uručio nagradu Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti, ona će ostati da je pamtimo po izuzetnom talentu, lepoti kojom je zračila, i prefinjenom senzibilitetu.

- Debitovala je na filmskom platnu još kao gimnazijalka, u filmu "Deveti krug" Franca Štiglica, koji je te davne 1960. učestvovao u glavnom programu festivala u Kanu, i potom čak osvojio nominaciju za Oskar za najbolji strani film, a glavna uloga progonjene Jevrejke, Rut Alkalaj, donela je Dušici prvu Zlatnu arenu u Puli - rekao je Pantelić, ističući da je ovu visoku nagradu osvojila još dva puta - za glavnu ulogu u "Opkladi" Zdravka Radića, 1971, i za sporednu ulogu, 1980, u "Posebnom tretmanu" Gorana Paskaljevića, koji je takođe bio u glavnoj selekciji Kanskog festivala.

Pantelić je podsetio na više od 70 filmskih i TV uloga koje je odigrala, i na izuzetne kreacije koje je ostvarila u ključnim ostvarenjima ovdašnje kinematografije, u kojima je sarađivala sa Živojinom Pavlovićem, Kokanom Rakonjcem, Purišom Đorđevićem, Veljkom Bulajićem, Milošem Radivojevićem, Goranom Markovićem...

Porodica i prijatelji

Od glumice koja je kroz karijeru i život išla diskretno i skromno, a zračila istinskim gospodstvom i otmenošću, juče se dirljivim pismom oprostio i njen bliski prijatelj, reditelj Lordan Zafranović, koji je s njom sarađivao u antologijskim filmovima "Okupacija u 26 slika", i "Haloa - praznik kurvi". On će Dušicu pamtiti po likovima koji su zahvaljujući njenoj snažnoj osobenosti imali ono nebesko, neuhvatljivo i neponovljivo...

PROČITAJTE I: Preminula glumica Dušica Žegarac

"U realnom životu, bila je poput grčke junakinje, deca su joj bila oduzeta sticajem porodičnih nesuglasica, i ta tragedija ostavila je pečat na svemu što je radila i kao glumica, i kao književnica", rekao je Zafranović u svom pismu, ističući da Dušica, zapravo, nije otišla, i da ćemo u svakom filmu u kojem je igrala i dalje videti njeno lice, pokrete, suze, i nezaboravni sjaj u očima koji je oslikavao njenu dušu.

Zelenović i Božović


Posle komemoracije u Kinoteci, porodica i prijatelji, među kojima su bili političar Dragoljub Mićunović i reditelj Milan Jelić, tiho i dostojanstveno ispratili su Dušicu Žegarac za kremaciju iz kapele na Novom groblju.

Ispraćaj na Novom groblju Foto N. Fifić

O LISABONU, S TUGOM

DUŠICA Žegarac je bila udata za Pedra Franciska de Pina Masana de Amorima, i mada je s njim otišla u Lisabon, taj brak nije opstao. Neprihvatanje i težina prilagođavanja portugalskom životu bila je tema koju je u pismima s njom delio pisac Dejan Tiago Stanković, koji živi u Lisabonu. On se u Kinoteci juče oprostio od Dušice, prijateljice s kojom je delio tugu.

O njenom daru govorio je i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, koji je objavio njenu knjigu "Kao na filmu". Odlomke iz knjige i njenu poeziju čitala je Nada Petronijević, nekadašnja urednica kulture Studija B, i bliska prijateljica Dušice Žegarac.