Izuzetno nam je drago što izložba "Pjer" pravi svojevrsnu turneju po Republici Srpskoj, nedavno je predstavljena u Bijeljini, a evo je danas u Ugljeviku, želeli bismo da se to proširi i na ostale gradove - rekao je u utorak veče Bojan Ljubenović, urednik rubrike "Trn" u "Večernjim novostima", otvarajući izložbu karikatura nastalih na 51. konkursu "Pjer", u Centru za kulturu "Filip Višnjić" u Ugljeviku.

Pročitajte još - 51. PJER: Moćne slike naših sudbina

Ono što su nacrtali karikturisti, po njegovim rečima, "žulja" ne samo građane Srbije, već i sve druge na čitavom Balkanu:

- Laž, korupcija, političko licemerje... zajedničke su boljke čitavog ovog prostora, a karikature su odličan način da se na njih skrene pažnja, da se ismeju i izvrgnu ruglu. Poruke koje nam "Pjer" šalje su jasne, precizne i lekovite i samo od nas zavisi hoćemo li terapiju prepoznati i uzeti ili ćemo nastaviti po starom - istakao je Ljubenović.

Pročitajte još - U BIJELjINI OTVORENA IZLOŽBA KARIKATURA "PJER 51": Crteži za "Nobela"

Izložba karikatura sa "Pjera" bila je deo velike kulturne svetkovine "Veče 'Novosti' pod Majevicom", čiji je organizator Kompanija "Novosti", a domaćini ovdašnji Centar za kulturu "Filip Višnjić" i Opština Ugljevik. Predstavljena je i knjiga novinarki našeg lista Milene Marković i Tatjane Loš "One su promenile Srbiju", o izuzetnim Srpkinjama.

- Bilo mi je drago kada sam prethodnih dana, najavljujući ovo divno veče Kompanije "Novosti", saznao od mnogih sugrađana da su pročitali knjigu, i da žude za susretom sa autorkama ovog dela, u kom su sabrane heroine srpskog roda. Milena Marković i Tatjana Loš su toliko duboko ušle u neku vrstu žitija o znamenitim Srpkinjama, i nije ni čudo što ih je publika tako često prekidala aplauzima zahvalnosti - rekao je Vladimir Mitrić, novinar "Novosti".


Sjajna, prestižna izložba karikatura, gostovanje Ljubenovića i promocija knjige o izuzetnim Srpkinjama, koja je već postala hit u Ugljeviku, po rečima Vasilija Perića, načelnika opštine, samo je još jedan primer koliko su vezani, svim srcem, za maticu Srbiju i ona za njih.

- Srpski narod ovog kraja svestan je bio ko je, šta je, kome pripada, jer je, u najtežim trenucima, čuvao i sačuvao svoje nacionalno, kulturno i duhovno blago. Znali su naši mudri preci da Drina ne sme da bude ono što će da nas razdvoji, kako su mnogi, od najranijih do najnovijih vremena želeli da učine - poručio je Perić. - "Novosti" su decenijama sa nama, pišući o našem kraju, o njegovim uspesima, problemima, patnjama i mukama u minulom ratu i posle njega. "Novosti", i sva izdanja ove kuće su u domovima mnogih naših sugrađana i meštana. U toj kompaniji rade, ili su radila, i čeda iz našeg kraja, kao što je Milena Marković, na koju smo, s razlogom, ponosni. Milena je oduvek nosila ljubav prema zavičaju, a njen doprinos za izgradnju naše Republike Srpske je nemerljiv. Nadam se da ćemo se uskoro radovati i podignutoj Spomen-kući Filipu Višnjiću u obližnjoj Donjoj Trnovi, a "Novosti" već dugo promovišu ovu našu ideju.

UMETNIČKI UŽITAK

Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik manastira Tavna, kod Bijeljine, i akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik, rekli su da je "veče koje je priredila Kompanija 'Novosti' umetnički užitak koji bi poželele i mnoge metropole, a Ugljevik je to zaslužio jer na kulturu polaže mnogo, što se vidi i po sadržajima Centra za kulturu, koji je pravi "hram kulture" pod legendarnom Majevicom.