NOVOOSNOVANI Festival francuskog filma održaće se od 28. maja do 1. juna u "Kombank dvorani", a u okviru glavnog programa biće prikazano osam najnovijih francuskih ostvarenja, kao i retrospektiva nedavno preminule rediteljke Anjes Varde.

Gost prvog festivala biće reditelj Erik Laven, čiji će film "Bez filtera" otvoriti ovu manifestaciju.

- Oduševljen sam time koliko Srbi vole film, a tu ljubav dele sa Francuzima. To je još jedna veza koja nas spaja - poručio je francuski ambasador Frederik Mondoloni.

Producent, organizator festivala i direktor "Megakom filma" Igor Stanković poručio je da se festival razlikuje od raznih revija ili dana stranih kinematografija po tome što predstavlja najsvežiju produkciju.

- Posetioci će biti u prilici da vide filmove koji su pre samo mesec-dva imali premijeru u Francuskoj, ali i dva ostvarenja koja će se u Beogradu prikazati samo nekoliko dana posle Kana. To su "Laka devojka" Rebeke Zlotovski i "Sibil" Žistin Triet. Možda neki od ova dva filma dođu sa nagradom - kazao je Stanković.

Na repertoaru će se još naći "Jaovo putovanje" Filipa Godoa, "Kazanova, poslednja ljubav" Benoa Žakoa, "Osećam se dobro" Benoa Delepina i Gustava Kervena, kao i "15 minuta rata" Freda Grivoa.

- Ovo je zaista izvrstan izbor, jer ćete u malom broju filmova videti najveće francuske zvezde, kao što su Gaspar Ulije, Lea Sejdu, Žan Dižarden, Omar Saj - rekao je srpski glumac Raša Bukvić, koji već godinama sa uspehom gradi karijeru u Francuskoj.

Tamara Krcunović i Raša Bukvić, Foto N. Skenderija

Zajedno sa glumicom Tamarom Krcunović, Bukvić će biti zaštitno lice novog festivala.

Pročitajte još - NAZIVAJU GA "HOMOFOBOM" I "ŽENOMRSCEM": Kan stao uz Alena Delona

- Francuska ima tu sreću da je njen autorski film izdignut na jedan viši nivo od pukog komercijalnog. Njihov film je fondovski i dozvoljava umetnicima da tretiraju sve teme koje su važne u društvu. Oni promovišu umetnički film na većem nivou od ostatka Evrope - kazao je, za "Novosti", Bukvić.

Srpski glumac koji živi i radi i u Parizu i u Beogradu nedavno je završio snimanje filma Vanje Peirani-Vinja "Brzo sagorevanje", a na jesen počinje drugi, rediteljke Karol Džakobi. Paralelno radi i u Beogradu, na ostvarenju Marka Sopića "Ključ".


UGOVORI ČEKAJU MAKRONA

AMBASADOR Frederik Mondoloni najavio je da će tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona u julu, u Beogradu biti potpisan i sporazum o koprodukciji između naše dve države. Taj sporazum će pomoći filmskim poslenicima da razviju saradnju i omogućiti razmenu talenata. Broj srpskih i francuskih filmova koji će biti viđeni u obe zemlje biće, kako je najavljeno, višestruko povećan.