PRIMADONA Jadranka Jovanović uvek i svuda predstavlja Srbiju na najlepši mogući način: i kao umetnica, u svakom smislu - svetskog glasa, i kao članica parlamenta, odnosno šef delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini frankofonije. Zahvaljujući ovoj potonjoj funkciji, boravila je sredinom aprila u Atini, gde je održan sastanak šefova skupštinskih delegacija evropskih zemalja, a slučaj je udesio da baš tokom Meseca frankofonije nastupi i u Francuskoj kući u Vašingtonu.

- Pored zemalja u kojima je prvi ili drugi zvanični jezik francuski, tu su okupljene i druge države koje neguju snažnu vezu između dveju kultura, i Srbija je tu kao naslednica tradicionalno prijateljskih odnosa sa Francuskom - objašnjava naša diva, koja se u ovoj delegaciji osetila kao "prava osoba na pravom mestu", koja posle nastupa na stotinama prestižnih svetskih scena i sa najvećim umetnicima današnjice, ovde i te kako ima šta da pruži.

I pruža, već tri godine, menjajući sliku o Srbiji gde god se zatekne. Oduševljava kolege "parlamentarce" na skupovima širom Evrope, koji u telefonima čuvaju snimak njenog spontanog, sjajnog nastupa u Luksemburgu - gde je iz gledališta stupila na scenu, pred filharmoničare i zapevala "Habaneru", koju je kao omiljena Karmen davno "doktorirala"!

Pročitajte još: Jadranka Jovanović: Ovacije uz taktove "Marša na Drinu"

- Tokom te tri godine, kao šef srpske skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini frankofonije za Evropu, gde je Srbija od 2008. u svojstvu posmatrača, fokusirana sam na promenu tog statusa - objašnjava, za "Novosti", Jadranka. - Početkom ove godine je naša aplikacija prošla na tzv. Birou frankofonije, gde smo ocenjeni izuzetno pozitivno, i očekujemo da već u julu Srbija bude promovisana u pridruženog člana. Reč je o velikoj i važnoj međunarodnoj organizaciji sa preko 50 članica, što država što regija, koje međusobno sarađuju na polju kulture, obrazovanja, nauke, ekonomije, uz apsolutno insistiranje na svim postulatima demokratskih dostignuća. U odnosu na druge međunarodne organizacije izdvaja je to što neguje multikulturalnost i različitosti, te na taj način pristupa razvijanju prijateljstava i razumevanja, i zadivljujuće je koliko insistira na iznalaženju rešenja za probleme, uz poštovanje jednakosti i slobode svih članova. Lično sam za ove tri godine parlamentarnog, i iskustva rada u ovoj delegaciji, posle mnogo vremena najzad mogla da čujem i reči "jednakost" i "sloboda" - koje se suviše retko čuju, u odnosu na sveprisutnu reč "demokratija". Fascinantno je i samo to nastojanje da održe svest o jednakosti i slobodi kao temeljnim vrednostima, nedopuštanje da se njihovo značenje ne "utopi" u reči demokratija, koja prečesto ispada samo izigravanje demokratije.

Umetnici iz celog sveta okupili su se povodom Meseca frankofonije i u Vašingtonu, gde je nastupila i Jadranka, uz pijanistkinju Milicu Sekulić i Biljanu Soldo, sopran.

- Pored dela francuskih kompozitora, izuzetan uspeh smo postigle i sa interpretacijama muzike srpskih autora, Petra Krstića, Isidora Bajića, Kornelija Stankovića, Dimitrija Golemovića, Vasilija Mokranjca, Miloja Milojevića... - navodi Jadranka Jovanović.

PESME KOJE INSPIRIŠU

GITARISTA Uroš Dojčinović i ja priredićemo koncert 23. maja u Domu Vojske, sa mojim dragim saradnicima, orkestrom "Stanislav Binički" koji obeležava 120 godina postojanja, uz dirigenta Katarinu Božić i podršku Ambasade Španije. Obeležićemo nekoliko značajnih godišnjica španskih kompozitora - Hoakina Rodriga, Franciska Tarege i Fernanda Sora. Posle toliko toga što je prošlo kroz moju dušu, srce, glasnice, učim pesme koje me inspirišu i čine srećnom - zaključuje diva.

PODRŠKA BORI ČORBI

- OSEĆAM neodoljivu potrebu da reagujem, da izrazim šok i nevericu načinom na koji je na nastup Bore Đorđevića na mitingu reagovao deo javnosti, i to oni koji se prečesto pozivaju na demokratiju i demokratske vrednosti poput tolerancije. Nedopustivo je, meni potpuno nezamislivo zabranjivati emitovanje nečijih pesama, a da ne govorim o onim skandaloznim "umrlicama" koje su se pojavile. Duboko saosećam i izražavam podršku Bori, sa kojim sam sarađivala samo jednom ali ga vrednujem kao velikog umetnika i osećam kao tananu umetničku dušu, i pored tog mangupskog "garda".