SAVREMENA umetnost pripada onima koji tu odgovornost prihvataju sa strašću stvaraoca i hrabrošću svedoka, zapisao je svojevremeno slikar Zoran Grebenarović, koji je ovaj svet napustio na Veliki petak, u 67. godini, a u petak je ispraćen na kremaciju na beogradskom Novom groblju. Umetnika čije su stvaralaštvo odlikovale i strast i hrabrost izdalo je srce.

Posle stečene diplome slikarskog odseka FLU, Grebenarović (rođen u Leskovcu 1952) zaputio se u Njujork, gde je proveo pet godina. Otkad se 1986. godine vratio u Beograd, njegovo delanje imalo je dva paralelna toka - na platnu je stvarao umetnost u kojoj je živo pulsirala savremenost, dok se istovremeno bavio ikonopisanjem i živopisanjem crkvi. Oslikao je pet pravoslavnih hramova, među kojima su crkva u Lozoviku, kod Velike Plane, kao i one u Dalmaciji, u Dragoviću (obnova hrama iz 14. veka) i Glavini kod Imotskog (Crkva Uspenja Presvete Bogorodice).

Pročitajte još - ODLAZAK ČLANA SANU: Preminuo slikar Petar Omčikus

Uticaja Vizantije bilo je i u njegovom "svetovnom opusu", ali ne tako što je koristio istorijske ili religiozne motive, već, kako je govorio, u "filozofskoj potki koja se zove tretiranje prostora". Dobar crtež smatrao je prapočetkom ili domovinom svake dobro urađene slike, a poslednji put crteže je uz slike predstavio u Galeriji 212, pre tri godine (izložba "Sada ovde - tamo tada").

U decembru prošle godine galerija "B2" priredila je izložbu njegovih novijih radova - "Beogradski lavirint". Za sliku po kojoj je cela postavka dobila ime koristio je lapis lazuli, prirodni ultramarin, poludragi kamen, koji se upotrebljavao u srednjovekovnom evropskom slikarstvu, a čija se najveća nalazišta se nalaze u Avganistanu.

Grebenarović je učestvovao na više od 150 izložbi u zemlji i inostranstvu, njehgova dela se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama. Radio je scenografije i kostime za predstave beogradskih pozorišta, svirao je bubnjeve...