Izložba "Crvena strela. Moskva - St. Peterburg. Pogled iz 1980-ih", raritetna postavka dela umetnika iz Sankt Petergburga i Moskve, koje je odabrala Poljska fondacija moderne umetnosti iz Varšave, biće otvorena 4. maja u Kuću legata.


Crvena strela - specijalni noćni voz koji je povezivao dva glavna grada Moskvu i Sankt Peterburg, bio je važen element političkog i svakodnevnog života u Sovjetskom Savezu

Počeo je da saobraća kako bi prevozio najviše funkcionere Komunističke partije 1931. godine, uz odobrenje Josifa Staljina, i ovaj voz je ovekovečen u nekoliko pesama iz sovjetskog perioda, u književnosti i na filmu.

Radovi šestoro umetnika iz Sankt Peterburga i četvoro umetnika iz Moskve, sa video naracijama (dve projekcije) o sovjetskom životu i kulturi osamdesetih godina prošlog veka i četiri panoa o sovjetskoj svakodnevici i političkom sistemu, opisuju kraj ere Sovjetskog Saveza i predstavljaju kulturne impresije umetnika iz ova dva važna sovjetska grada.

Radovi umetnika iz Sankt Peterburga mogu se smatrati tradicionalnim ili akademskim radovima o svakodnevici, dok se moskovski umetnici odlikuju većom smelošću i svežinom u odnosu na sovjetsku umetničku tradiciju.

PROČITAJTE I: “Hazarski rečnik” objavljen u Indiji na tamilskom jeziku

Najviše avangardnih umetničkih radova u svetu nastalo je u Sankt Peterburgu neposredno pred rusku revoluciju 1917. godine, a glavni autor bio je Kazimir Maljevič i njegov krug.

Ipak, sovjetska konzervativna politička elita želela je da umetnost bude realističan odraz stvarnosti, te je kao obavezni stil u umetnosti Sovjetskog Saveza proglasila socrealizam.

Svako delo na ovoj izložbi smatralo bi se neprikladnim i neprihvatljivim u sovjetsko vreme.

Ovaj izbor radova pokazuje kako su se vremena promenila i kako su umetnici i umetnički radovi, koje će publika videti u Kući legata, prevazišli svoje vreme i postali izuzetno traženi za izložbe i umetničke kolekcije u svetu.

Autori dela, koja će biti izložena u Kući legata, su Dmitrij Vrubel, Aleksandar Džikija, Olja Krojtor, Semjon Beli, Vadim Brodski, Boris Zabirohin, Mihail Karasik, Nikolaj Klimuškin, Mihail Šemjakin i Oleg Jahnjin.

Kustosi su Sarmen Beglarijan i Silvija Šimanjak.