I OVE godine naša distributerska kuća "MegaKom film" otkupila je neke od najvažnijih ostvarenja koja će od 14. do 25. maja biti u trci za nagrade Glavnog takmičarskog programa 72. Kanskog festivala.

PROČITAJTE JOŠ - KANSKI FESTIVAL: Zlatna palma za film "Kradljivci" japanskog reditelja

Među filmovima koji će stići pred našu publiku su "Mladi Ahmed" dvostrukih kanskih laureata, braće Darden, angažovana drama "Žao nam je što smo vas propustili" velikog Kena Louča, takođe dvostrukog dobitnika Zlatne palme. Videćemo i "Izdajice", storiju "koza nostre" Marka Belokija, film "Sibil" trenutno vodeće francuske rediteljke i scenaristkinje Žistin Trije, "Jezero divlje guske" Dijaoa Jinana, predstavnika kineskog "novog talasa", kao i satiričnu komediju "To mora biti raj" palestinskog reditelja Elijea Sulejmana.

Od ostvarenja iz Glavnog programa 72. Kana, koja ćemo gledati na našim predstojećim filmskim festivalima, a kasnije i u bioskopskoj distribuciji, našli su se i filmovi "Rube, jedna svetlost" ("Oh, Mersi") Arnoa Deplešena, "Zviždači" Munija Medura, "Portret devojke na vatri" Selin Siame, kao i film van konkurencije "Dijego Maradona" Asifa Kapadija.

Kako je najavio selektor Kana Tjeri Fremo, festival otvara zombi triler "Mrtvi ne umiru" Džima Džarmuša, a za Zlatnu palmu u "ring" je ušlo 19 novih ostvarenja majstora "pokretnih slika". Među njima su Pedro Almodovar sa filmom "Bol i slava" (Penelope Kruz i Antonio Banderas u glavnim ulogama), Terens Malik koji će predstaviti svoju dugoočekivanu dramu "Tajni život", Mati Drop sa "Atlantikom", provokativni Gzavije Dolan sa ljubavnom pričom "Matijas i Maksim", a tu je i rumunski reditelj Korneliu Porumboju sa "Gomorom".

Na Kroazetu stižu i slavni Klod Leluš sa ostvarenjem "Najbolje godine života", koje se prikazuje van konkurencije, Abel Ferara sa "Tomasom", a Verner Hercog sa "Porodičnom romansom". Dugo očekivani spektakl Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu", sa Leonardom Dikaprijom i Bredom Pitom u glavnim ulogama, zasad nije u kanskom programu, jer produkcijski još nije završen, ali bi, kako se nezvanično saznaje, do 10. maja i on mogao da uđe u trku za jednu od najvažnijih filmskih nagrada u svetu.

Alen Delon Foto EPA

POČAST DELONU

POČASNA Zlatna palma za životno delo biće uručena Alenu Delonu, glumcu koji je obeležio francusku kinematografiju, a glavnim žirijem predsedava meksički oskarovac Alehandro Gonzales Injaritu.