IZDAVAČ "Propolis buks" najpoznatiji je kao kuća koja je milionskoj armiji poklonika Dejvida Valijamsa obezbedila i ozbiljnu podršku među srpskim čitaocima - objavljujući prevode svih romana tog, najprodavanijeg dečjeg autora današnjice.

Prepoznatljivi humor i nesvakidašnji dar ovog svetskog hit pisca da o vrlo ozbiljnim stvarima pripoveda na neozbiljan, deci prijemčiv način - umnogome opisuju i načelnu uređivačku politiku kuće, koja se nametnula obiljem svežih, duhovitih, pitkih dela namenjenih pre svega školarcima.

Upravo za njih, i to najpre za one koji se tek rvu sa latiničkim pismom, jeste kao stvorena "Kućica na drvetu od 13 spratova" Endija Grifitsa i Terija Dentona. Ovaj spisateljsko-ilustratorski dvojac u stvari pripoveda, po mnogo čemu neobičnu, priču o načinu nastanka jedne knjige, dok su u ovoj glavni junaci - upravo njih dvojica (ili njihovi imenjaci i kolege).

Endi živi u kućici na drvetu od 13 spratova sa svojim drugom Terijem. Njih dvojica pišu smešne priče, odnosno Endi piše tekstove, dok Teri crta ilustracije. Kako izgleda život u nesvakidašnjoj kućici na drvetu koja ima kuglanu, bazen sa ajkulama ljudožderkama, lijane za ljuljanje, igraonice i mašinu koja te juri da ti u usta ispali penastu bombonu, pa čak i katapult za ispaljivanje nepoželjnih posetilaca - saznaće mladi čitaoci koji se odvaže da se "popnu" na drvo iz naslova i stupe u ovu jedinstvenu građevinu.


PROČITAJTE JOŠ: SVETIONICI SRPSKE ISTORIJE: U Loznici promovisana knjiga "One su promenile Srbiju"

Šašava knjiga našla se na pola puta između "pravog", "ozbiljnog" romana i slikovnice, i upravo je zbog tog obilja Dentonovih šarmantnih ilustracija odlična za prvi susret mališana sa latinicom.

Tek za nijansu starijim čitaocima (od 9 do 12 godina) "zvanično" je namenjena još jedna hit knjiga koju je za naše mališane preveo i objavio "Propolis buks" - "Moj brat je superheroj" Dejvida Solomonsa. Uz neizostavne humor i akciju, treća ključna reč koja određuje ovaj naslov je "supermoći" - što ga i čini neodoljivim za verovatno svakog dečaka na Zemlji.

I devojčicu, naravno. No i ova priča se ipak bavi dečačkim dvojcem, a pripoveda je zaluđeni stripovima Luk, čiji brat - dosadni štreber Zak naprasno biva obdaren superherojskim sposobnostima (posle svetlosnog bljeska do kog je došlo dok su braća - baš poput Endija i Terija, veče provodila u svojoj kućici na drvetu)... Luku preostaje da se suoči sa ironijom okrutne sudbine i obuči brata kako da barata novostečenim moćima po "uputstvima" iz stripova, jer Zak nije pročitao nijedan strip u životu. A čitaocima ostaje da se smeju do suza otkrivajući neočekivane poteškoće sa kojima se susreće jedan moderan superheroj, uz ovaj uzbudljivi vodič kroz tajne galaksije i simpatični omaž žanru koji se konzumira sa plaštovima i maskama.