FRANCUSKI pisac Mišel Uelbek biće glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg jedanaestog književnog festivala "Krokodil". Publika će imati priliku da 7. juna, od 20 časova, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, čuje polučasovni razgovor Uelbeka i Biljane Srbljanović, a glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin", koji je kod nas objavila Booka, u prevodu Vladimira D. Jankovića.

Ranije tokom tog dana od 14 do 18 časova u "Krokodilovom" centru, u Karađorđevoj 43, biće organizovano Uelbekovo druženje sa čitaocima.


PROČITAJTE JOŠ: POSVETA DOBRICI ERIĆU: Portret čuvenog pesnika osvanuo na Dorćolu

Učesnici prve festivalske večeri biće i pisac Vladimir Tabašević, književnica iz Makedonije Rumena Bužarovska, reditelj i pisac Goran Marković i Bojan Babić. Druge festivalske večeri, 8. juna, nastupiće Laslo Krasnahorkai, jedan od najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista, koji će razgovarati sa Markom Čudićem. U fokusu programa biće zajednički nastup dvojice regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare. Odlomke romana "Uhvati zeca" čitaće autorka Lana Bastašić, dok će publiku zasmejavati Zoran Kesić i ekipa "Njuz neta".

Tokom oba festivalska dana Jan Vagner i Federiko Italijano predstaviće selekciju pesnika (među kojima se našla i naša Ana Ristović) uvrštenih u veliku antologiju evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom "Grand tur".

Debatni program kao i prateći program festivala su besplatni za sve, dok će na glavni večernji program biti moguć ulaz uz kupljenu kartu.