U JUGOSLOVENSKOJ kinoteci večeras će biti otvorena izložba fotografija Dušana D. Aranđelovića “Između dva sveta”, sa radovima od kojih će mnogi biti premijerno predstavljeni, a neki će, posle četiri decenije, ponovo biti pred našom publikom.

Dušan D. Aranđelović (1939-2003) bio je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih fotografa i grafičkih dizajnera, i ostavio je dubok trag u jugoslovenskoj i srpskoj vizuelnoj umetnosti 20. veka. Ostao je upamćen po prvoj, ekskluzivnoj izložbi fotografija velikih formata izloženih u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1978, što je otvorilo novi diskurs u načinu prezentacije fotografije u galerijskom prostoru i promenilo odnos posmatrača prema ovom mediju, čime je fotografija napokon zakoračila u teritoriju koja tradicionalno pripada slikarstvu. U tom smislu, Aranđelović se danas smatra jednim od pionira savremene umetničke fotografije u Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji.


PROČITAJTE JOŠ: Velika ruža naše književnosti

Njegov plakat za Fest 1979. dobio je drugu nagradu na Međunarodnom festivalu filmskih plakata u Los Anđelesu, brojne domaće i inostrane pohvale dobio je i za plakat filma “Andregraund” Emira Kusturice, a njegov izuzetan opus obuhvata i pozorišne plakate, modne editorijale, konceptualne radove...

U periodu između 1973. i 1979. nastao je i Aranđelovićev jedinstven umetnički opus koji obuhvata najlepše studijske portrete znamenitih ličnosti jugoslovenske kulturno-umetničke scene, velikana kao što su Dragan Nikolić, Milena Dravić, Vladimir Veličković, Ružica Sokić, Radomir Reljić, Mira Banjac...

Kako je zabeležio kustos večerašnje izložbe Siniša Vlajković, ona će pokušati da definiše mesto Aranđelovića u jugoslovenskoj i srpskoj vizuelnoj umetnosti, između primenjene i lepih umetnosti, između Istočne i Zapadne Evrope, između nekad i sad, odakle potiče i ideja za njen naslov.


Ova izuzetna postavka radova našeg velikog vizuelnog stvaraoca biće izložena za publiku do 7. maja, a organizuje se u okviru 4. Beogradskog meseca fotografije.


Umetnik Dušan D. Aranđelović