BUDIMPEŠTA - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI"

SALA Nacionalnog teatra ispunjena do poslednjeg mesta, povici oduševljenja i frenetičan aplauz koji je glumce uporno vraćao na scenu - u najkraćem, bilans je izvođenja Čehovljevog "Ivanova" (u režiji Tanje Mandić Rigonat) Narodnog pozorišta iz Beograda, u sredu veče na Festivalu MITEM u Budimpešti.

Na Okruglom stolu koji je usledio posle predstave čule su se pohvale "izvanrednoj igri, žanrovskoj dvojnosti (komičkim i dramskim elementima u predstavi), prefinjenim glumačkim sredstvima, specifičnoj scenografiji i odličnom rediteljskom čitanju". Tako je "Ivanov" opravdao očekivanja selektora Erna Verebaša (inače, dramaturga poreklom iz Kanjiže) koji je predstavu uvrstio u bogat festivalski repertoar, na kome se od 11. aprila do 5. maja nadmeću, ali ne takmiče - predstave iz Mađarske, Rusije, Danske, Švedske, Ukrajine, Francuske, Litvanije, Francuske, Češke, Slovačke, Kazahstana...

Naši umetnici ovde su rado viđeni gosti, čemu svakako doprinosi i srpska nacionalna manjina u Mađarskoj, ali i Mađari iz Vojvodine koji su se poslednjih decenija doselili u Budimpeštu. I jedni i drugi našli su se u publici, prateći predstavu bez prevoda, dok je za ostatak gledališta izvanredan posao obavila Kristina Sorčik, glumica poreklom iz Sente: za potrebe "Ivanova" bila je simultani prevodilac koji je znalački pomogao posetiocima da uhvate korak sa obimnim tekstom i reaguju u pravim momentima. Obraćajući se publici na Okruglom stolu, v. d. upravnika Narodnog pozorišta, Ivana Vujić, istakla je da "predstava koju su gledali služi na čast Beogradu i beogradskom glumištu, okuplja glumce svih generacija čije su uloge izuzetno zahtevne".

Pročitajte još - "Ivanov" u Budimpešti

Branko Vidaković, Hana Selimović i Ivana Vujić 

A taj zahtevan zadatak, kao i mnogo puta do sada, odlično su obavili Nikola Ristanovski, Nada Šargin, Branko Vidaković, Hana Selimović, Danijela Ugrenović, Nenad Stojmenović, Branka Petrić, Nikola Vujović, Bojan Krivokapić, Vanja Milačić, Predrag Vasić, Jelena Živković, Nemanja Konstantinović i Jelena Halupa. Posebnu odgovornost i izazov imao je Marko Baćović koji je u ulogu Šabeljskog ušao umesto preminulog Predraga Ejdusa, jednog od naših, kako je rečeno i na ovom festivalu, "najvećih glumaca, ogromne energije i posvećenosti".

Dan kasnije, Hadži Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta, u Tekelijanumu (zadužbini Save Tekelije iz 1838. godine) u srcu Budimpešte, za predstavnike naše nacionalne manjine kao i za mađarsku publiku, govorio je Šekspirove sonete iz istoimene knjige.

- Uzajamno poštovanje i razumevanje zvezda je vodilja naša dva pozorišta - naglasio je Atila Viđanski, direktor Nacionalnog teatra i MITEM festivala:

- Beograđani dolaze u Mađarsku, mi smo nedavno imali malu turneju u Srbiji. Ali, to nije kraj: sledeća stepenica je međustudentska saradnja. Mađarski školarci će ići u Beograd da stiču nova iskustva, a iz glavnog grada Srbije studenti će doći u pozorište u Kapošvaru. Nadam se da je to tek početak novih, zajedničkih poduhvata.

Pročitajte još - "Rodoljupci" gostuju u Mađarskoj

KOSTIMI NA POKLON

DEO fundusa, odnosno kostimi iz predstava koje su skinute sa repertoara Narodnog pozorišta, biće poklonjeni Srpskom pozorištu u Budimpešti. Time želimo da pomognemo i pružimo podršku našim kolegama i sunarodnicima. Takođe, deo fundusa darivaćemo FDU i teatrima u Srbiji - otkriva Ivana Vujić.