KRALjEVO – U okviru književnog serijala „Knjiga u centru“ kraljevačkog kulturnog centra „Ribnica“ u svečanoj sali Gradske uprave održano je veče s glumcem Nebojšom Dugalićem, rođenim Kraljevčaninom, posvećeno književnim delima koja su uticala na njegov životni put.

Nakon kazivanja „Kako Ana rešava ukrštene reči“ Branislava Petrovića, uz muzičku pratnju Dušana Stojića na gitari, i uz priču o počecima svoje glumačke karijere i o tome kako je zavoleo pozorište, Dugalić je govorio o čitanju, ali ne kao prostom čitanju knjiga ili sticanju znanja, jer, kako kaže, ako o čitanju govorimo samo na taj način, onda promašujemo smisao i mogući potencijal onoga šta čitanje zapravo može da bude i šta može da znači.

- Nijedna literatura neće dati recept za opstanak, ali u dubini nečjih uvida, u dubini onog pročitanog postoji nešto pripitomljavajuće zbog čega nam bude lakše onda kada imenujemo neku stvarnost – rekao je pored ostaloh Nebojša Dugalić. - Zato nam je dato čitanje, data nam je mogućnost da iščitavamo kako se u ovom svetu, u životu, opstaje.

Ovom prilikom, publika je uživala u Dugalićevom monologu Karađoza iz „Proklete avlije“, kao i u poznatoj pesmi iz filma „Desperado“ koju je sam otpevao i odsvirao.