KNjIGA novih i izabranih pesama akademika Matije Bećkovića "Bio je smak sveta" promovisana je u sredu u sali "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Zbirku je prošle godine objavila novosadska Fondacija "Grupa sever".

PROČITAJTE JOŠ - Matija Bećković: Čim progovoriš na srpskom, već si malo zastranio

Autor, obodren kao i uvek srdačnim dočekom novosadske publike, promociju je otvorio rimama svoje naslovne pesme: "Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda, a od braćožderstva - prevrat i sloboda..."

Upravo tu hemiju između pesnika i publike, Dragan Stanić je uporedio sa komunikacijom kakvu je nekada guslar uspostavljao sa svojim slušaocima.

- Matija Bećković jeste veliko čudo srpske književnosti a jeste i pesnik velikih poetičkih raspona i prilične semantičke složenosti, iako se čini da on savršeno jednostavno komunicira sa svojom publikom - rekao je Stanić, u književnosti poznat pod pseudonimom Ivan Negrišorac.

O poluvekovnom trajanju pesnika Bećkovića govorio je Zoran Đerić.

Gotovo sat vremena publika je netremice slušala pesnika koji je maestralno kazivao pesme: "Ogledalo", "Pesma o Svetom Savi", "Kosovo polje", "Lazar", "Majka", "Nje više nema", "Bogojavljenje"...