OSMI put se u Beogradu svira u slavu Frederika Šopena, tokom pet dana posvećenih ovom muzičkom velikanu, i u sklopu Šopen festa koji započinje pijanističkim maratonom. Festival u čast "pesnika klavira" zvanično se otvara u ponedeljak veče na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta, gde će biti upriličen dvostruki pijanistički resital - najpre će, od 19 sati, nastupiti Deana Pataković, a od 20 časova i Nebojša Maksimović.

Maksimović, koji je godinama docent, a odnedavno i vanredni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dvema magistarskim titulama (drugu je stekao na rimskom konzervatorijumu "Santa Ćećilija" kao stipendista Vlade Italije), pridodao je i doktorsku, kada je 1999, u klasi profesorke Nevene Popović, odbranio prvi umetnički doktorat na FMU.

- Smatram da romantičari imaju najširi spektar emocija, tona, virtuoziteta, ogromnu energiju - koju i sam imam, i pružaju mi mogućnost da se iskažem u najvećoj meri. Muzika Šopena, Lista, Rahmanjinova bezvremena je i slušaće se i za tri stotine godina - objasnio je, za "Novosti", Maksimović, koji i jeste postao "doktor za romantičare", budući da se titulom "dr" ovenčao odbranivši disertaciju na temu "Romantičarski virtuozni pijanizam sa posebnim osvrtom na Horovica". Ovaj pijanista (i profesor) neobične pojave, čiji je imidž u većoj meri oblikovala njegova "prateća karijera", budući da godinama "praši" i hard rok po beogradskim klubovima, u ponedeljak veče će demonstrirati "virtuozni pijanizam" svirajući, uz Šopena, i dela Šumana i Lista.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradski Šopen fest: Gostuje Dmitrij Šiškin


Deana Pataković bila je student generacije na FMU, a usavršavala se u Londonu i, kao stipendista francuske vlade, u Parizu. Radila je kao docent na FMU, trenutno je profesorka klavira u Muzičkom centru internacionalne škole u Ženevi, a beogradskoj publici predstaviće se delima Tajčevića, Bartoka, Prokofjeva i neizostavnog Šopena.

GOSTI IZ POLjSKE

U UTORAK će u Skupštini grada dvostruki pijanistički resital imati gosti iz Poljske: Eva Gevorgijan, četrnaestogodišnja internacionalna zvezda, i izvanredni mladi Lukaš Krupinski. Tokom "Šopenovih dana" biće organizovani i koncerti mladih pijanista iz zemlje i regiona, kao i drugi prateći programi. Pokrovitelj Šopen festa od 2012. je Ambasad Poljske u Beogradu, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada, CEBEF-a i Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.