IZLOŽBA "Nečista krv" i "Koštana" na sceni Narodnog pozorišta" (autora Dragice Gaćeše i Dragana Stevovića) u petak uveče je, na neki način, bila uvod u dugo najavljivanu premijeru na Velikoj sceni nacionalnog teatra: posle više od četiri decenije ponovo je postavljena "Nečista krv", ovog puta u rediteljskom čitanju Milana Neškovića.

Reč je, zapravo, o komadu Maje Todorović (rađenom po motivima čuvenog romana Bore Stankovića) u kome je autorka pokušala da pronađe ono što je aktuelno u ovom delu i što bi moglo da zainteresuje savremenu publiku.

- Gotovo svi, i muškarci i žene, preživeli smo neku vrstu nasilja: ako ne fizičkog onda mentalnog, odnosno psihološkog, baš kao junaci "Nečiste krvi".

PROČITAJTE JOŠ - “Nečista krv” kao usud predaka

Nije ovde samo Sofka žrtva nasilja, niti je Tomča jedini nasilnik. Mnogi junaci su, na neki način, i žrtve i dželati, a neki su i sami svoji dželati. Promenilo se vreme, okruženje i način na koji živimo, ali posledice koje ostavljaju nerešeni porodični odnosi i nasilje uvek su i svuda isti - stav je, a i literarno polazište, Maje Todorović.

U oko dva sata predstave, u odličnoj glumačkoj ekipi, "odmeravali su snage" Jovana Stojiljković (Sofka), Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović, Pavle Jerinić...


EKIPA

Dramaturg ove predstave je Molina Udovički Fotez, scenograf je Vesna Popović, kostimograf Marina Vukasović, a kompozitor Anja Đorđević.