STICAJEM okolnosti, gotovo u isto vreme biraju se prvi ljudi dveju najznačajnijih bibliotečkih institucija - upravnik Narodne biblioteke Srbije i direktor Biblioteke grada Beograda. Prethodni konkursi za ova dva mesta izazivali su reagovanja i polemike u kulturnoj javnosti.

Na sednici UO Narodne biblioteke u četvrtak su formulisani uslovi za konkurs koji će biti obnarodovan u ponedeljak. Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana, posle čega će članovi UO razmotriti sve predloge, izabrati svog favorita, a konačnu odluku doneće Vlada Srbije. Ceo posao bi trebalo da bude okončan do 8. maja, kada ističe mandat sadašnjem upravniku Laslu Blaškoviću, koji, kako nezvanično saznajemo, neće ući u novu trku za fotelju u Skerlićevoj 1.

PROČITAJTE JOŠ - Sporan konkurs za direktora Biblioteke grada Beograda

Procedura izbora direktora Gradske biblioteke pokrenuta je 21. marta, kada je raspisan javni konkurs, a članovi UO u petak nisu imali težak posao, jer se javila samo aktuelna direktorka Jasmina Ninkov, koja je na ovoj dužnosti već osam godina. Posle razgovora, ona je predložena i za treći mandat, a o tome će konačnu odluku doneti Ministarstvo kulture. Međutim, prema mišljenju Sindikata BGB "Nezavisnost", konkurs je sporan, o čemu su obavešteni predsednik UO Željko Jovanović i nadležne institucije.

Kako odgovor nije dobijen, ovaj sindikat je ponovo uputio javno pismo u kome se ukazuje na očigledan paradoks: za upravnika Narodne biblioteke Srbije, ustanove od nacionalnog značaja, zahteva se četiri godine radnog iskustva na rukovodećim mestima, a za direktora BGB, o čemu saglasnost daje upravnik NBS, neophodno je osam godina iskustva, dakle, duplo više.


POLEMIKE U JAVNOSTI

U VREME kada je bila direktorka Biblioteke grada Beograda, novembra 2013, Jasmina Ninkov je konkurisala za upravnika Narodne biblioteke Srbije. Od četvoro kandidata, u najužem izboru ostalo ih je dvoje, ali je, zbog polemike u javnosti i pravnih zavrzlama, tadašnji UO poništio konkurs. Iduće godine, pod novim uslovima, za upravnika je izabran Laslo Blašković.