PRVI pokušaj da se izabere 19 članova novog Nacionalnog saveta za kulturu sredinom februara završen je samo delimično. Skupština Srbije je sa Zbirne liste prihvatila samo kandidate Vlade Srbije i SANU, ukupno šest članova, a ostale predloge vratila predlagačima na ponovnu proceduru.

Kako "Novosti" saznaju, u utorak su na dva odvojena sastanka reprezentativnih udruženja izabrana dvojica kandidata za novi Nacionalni savet - prevodilac Duško Paunković i arhitekta Bojan Kovačević.

Na sastanku Grupe reprezentativnih udruženja u oblasti književnosti i prevodilaštva, većinom glasova, predložen je Paunković, koji je bio kandidat i u prvom, neuspelom, krugu. Za njega su glasali predstavnici Srpskog književnog društva (Slavoljub Marković), PEN centra (Gojko Božović) i Udruženja književnih prevodilaca (Đorđe Tomić), dok je predstavnik Udruženja književnika Srbije (Branislav Veljković) prednost dao Živoradu Ajdačiću. Objašnjavajući ovakvu odluku svog udruženja, Slavoljub Marković je, za "Novosti", kratko rekao:

Pročitajte još - Pobuna zbog Ajdačića

- Upravni odbor SKD je još pre dve godine predložio Paunkovića za člana Saveta, imajući u vidu njegovo veliko iskustvo, jer je u ranijem periodu veoma aktivno učestvovao u radu ovog tela.

Iz istog uverenja u velike profesionalne kvalitete i stručnost, Gojko Božović, u ime PEN centra glasao je za Paunkovića.

- Imali smo u vidu da je Paunković, koji je predsednik Udruženja prevodilaca, bio izuzetno aktivan u prethodnom Nacionalnom savetu i da dobro poznaje zakonske procedure koje se odnose na kulturu.

Živorad Ajdačić, foto A.Stevanović

Božović podseća da je stari Koordinacioni odbor umetničkih udruženja (KOO), koji je u međuvremenu smenjen, mimo svake zakonske procedure, predložio nekoliko kandidata, među kojima i Ajdačića.

- Inače, KOO samo sprovodi postupak, ali nema pravo da predlaže imena, jer je to isključivo u nadležnosti reprezentativnih udruženja. Takvu odluku bivšeg KOO Skupština Srbije je odbacila i vratila predlagačima - podseća Božović.

Kako smo nezvanično saznali, Udruženje književnika Srbije je veoma nezadovoljno ishodom sastanka, smatrajući da je sasvim normalno da kao najmasovnija i najstarija asocijacija pisaca, ima svog predstavnika u Savetu. Božović, međutim, tvrdi da su sva udruženja ravnopravna, bez obzira na broj članova.

Kovačević je u utorak izabran jednoglasnom odlukom pet udruženja - ULUS, ULUPUDS, ULUPUDS Vojvodine, Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Udruženja arhitekata Srbije.

Pročitajte još - Savet zasmetao stvaraocima

Danas će o svom kandidatu odlučivati Udruženja kompozitora Srbije i Vojvodine, UMUS i Udruženje džez umetnika.

SKUPŠTINA PRIHVATILA ŠEST IMENA

ODLUKOM Skupštine Srbije do sada je izabrano samo šest članova Nacionalnog saveta za kulturu. Kao predlozi Vlade Srbije prihvaćeni su: dramski pisac i akademik Dušan Kovačević, doktor likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, a kao predlozi SANU usvojene su kandidature akademika Tibora Varadija i dopisnog člana Akademije Miodraga Markovića.