JUBILARNA godina Bitef teatra (tri decenije postojanja) povod je da u Beograd dođe veliki italijanski umetnik, jedan od najintrigantnijih reditelja našeg doba, Roberto Ćuli. U ovom teatru, večeras u 19.00, biće predstavljen njegov leksikon "Moj abecedarijum pozorišta".

Pročitajte još: VELIKA ČAST ZA BEOGRAD: Vivijana Durante otvorila Beogradski festival igre

Ćuli (1934), vođa Teatra na Ruru iz Milhajma, studirao je filozofiju i osnovao svoje prvo pozorište (Glob) u Milanu sa samo 26 godina. Posle doktorskih studija, otišao je u Nemačku (1965) i u novoj zemlji počeo život kao fabrički radnik i vozač kamiona. Prva umetnička stanica bio je Getingen, potom Berlin, Diseldorf, Keln, Minhen, Hamburg, Diseldorf. Režirao je i u Madridu i Teheranu, a kao direktor vodio je pozorište u Kelnu. Sa dramaturgom Helmutom Šaferom 1980. osnovao je u Milhajmu Teatar na Ruru, a prva premijera je bila godinu dana kasnije - "Lulu" Franka Vedekinda. Na ovoj sceni i dalje, svake godine, postavlja bar jedan komad i odlazi na turneje po celom svetu.

Pročitajte još: Koncert pijanistkinje Elizabete Leonske: Sav sjaj i raskoš muziciranja

Poznat je kao umetnik improvizacije i ljudske slobode, "revoltirano opredeljen protiv realističkog prikazivanja u teatru".

MILjENIK PUBLIKE

MILjENIK beogradske publike prvi put se pojavio na 13. Bitefu sa Euripidovim "Kiklopom", godinu dana kasnije sa Šaferom je doveo Euripidovu "Alkestidu", već 1983. bio je ponovo naš gost sa Šekspirovim "Snom letnje noći", a u godini otvaranja Bitef teatra na festivalu je izveden Handkeov "Kaspar". U Beogradu su viđene i Euripidove "Bahantkinje" s Ćulijevim potpisom, kao i Čehovljev "Višnjik".