GOTOVO da nema žanra ili književnog oblika u kome se, skoro s podjednakim uspehom, nije oprobao omiljeni Branislav Nušić (1864-1938) - od komedija i drama, preko romana i memoara, do pripovedaka, žurnalističkih tekstova i kozerija. To, još jednom, potvrđuju njegova celokupna dela, koja objavljuje "Portalibris" u ediciji "Otrgnuto od zaborava", posvećenoj ne samo srpskim klasicima, nego i nepravedno skrajnutim delima naših pisaca.

Pročitajte još: Somborsko pozorište: Bira se novi upravnik

Do sada je objavljeno 13 Nušićevih knjiga, a osnovna namera je da se čitaocima ovaj pisac predstavi s manje poznate strane, koja je ostala u senci sjajnih velikih komedija.

- Njegova manje poznata komedija "Mister dolar" ismeva moć i društveni prestiž koji se može kupiti novcem, dok je "Beograd nekad i sad" pravo šetalište tipičnih nušićevskih karaktera, naravi, konflikata i ličnih problema - kaže, za "Novosti", Jovana Janjić, iz "Portalibrisa". - "Male scene" su zbirka kratkih dramskih formi koja donosi i danas aktuelne teme, a posebnu pažnju želimo da skrenemo na dramu "Svet", jer baš ovde možemo da upoznamo tog sasvim netipičnog Nušića. Žanrovsku kompleksnost ovog dela sam je ovako objašnjavao: "Svet nije šaljiva igra, iako ima vedrih, pa možda čak i vodviljskih elemenata. Ja sam ga nazvao prosto komadom, a da sam smeo, nazvao bih ga satirom."

Pročitajte još: Uručenje „Zlatnog beočuga“: Blistavi lanac kulture

Raspon i širina ovog pisca mogu se videti i u njegovim pripovetkama, u kojima na zanimljiv način ocrtava ljudsku prirodu, vlast i društvene fenomene, sa humorom i ironijom, ali i sa melanholijom i tugom. Možda su "Listići" najinteresantnija pripovetka, jer su proistekli iz ličnog kažnjeničkog iskustva tokom boravka u požarevačkom zatvoru.

Tokom ovog meseca pred čitaocima će se naći "Mali komadi", zbirka kraćih dramskih tekstova koje povezuju istorijski motivi i rodoljubiva osećanja. U jednoj knjizi svoje mesto imaće "Ujež", šala na račun udruženja žena u kojem licemerje prevladava nad altruizmom, i "Svinja", vedra i laka komedija zabune. U jednom tomu biće i "Male priče", zbirka kratkih proznih slika i anegdota u kojima je opisana građanska svakodnevica, i "Konferencije", zbirka humornih eseja. U pripremi je i "Ben Akiba", knjiga feljtona i novinskih članaka koje odlikuje prisan, šaljivo-ispovedni ton.

DRUŠTVO SILE I NOVCA

OSNOVNA tema koja objedinjuje gotovo sva Nušićeva dela je slika društva kojim vlada sprega novca, sile i političke vlasti - objašnjava Jovana Janjić.

- Komika izvire iz karaktera koji nisu dorasli korumpiranoj mašineriji u koju ih je životna situacija dovela, a izvor naših simpatija prema njima je Nušićeva blagonaklonost. U ovim delima nema prave "kazne" - svi junaci pokušaće da se ostvare van svojih mogućnosti, a kada ih njihove snage iznevere, vratiće se svom pređašnjem životu sa kraćim ili dužim repom.