ANSAMBL pozorišta "Boško Buha" večeras će na sceni UK "Vuk Karadžić" premijerno izvesti predstavu "Vrteška", koju po tekstu Artura Šniclera režira Darjan Mihajlović.

Pročitajte još: Uručenje „Zlatnog beočuga“: Blistavi lanac kulture

Komad je u vreme nastanka žigosan kao nemoralan zbog otvorenog pisanja o ljudskoj seksualnosti, pa je i njegovo izvođenje zabranjeno. Frojd je, međutim, cenio i pisca i delo, a u jednom pismu obratio se autoru: "Imam utisak da ste intuitivno naučili, u stvari, pažljivom introspekcijom - sve ono što sam ja morao da naučim teškim radom sa pacijentima." Veoma radikalan za svoje vreme, Šniclerov komad izazvao je antisemitske nerede u Berlinu i uzbunu u Beču. "Kolo polnosti", kako je komad kasnije nazvan, bizaran je presek kroz bečko društvo 19. veka: u sudskom procesu autor je optužen zbog "pornografije", posle koje je zabranio izvođenje komada u Evropi do svoje smrti.

Pročitajte još: Somborsko pozorište: Bira se novi upravnik

- Junaci malih bečkih bahanalija uživo predstavljaju zajednički organizam, sastavljen od svega onog što nas čini ljudima. Kao i pre toliko godina, kada je komad napisan, naše je bilo da razotkrijemo modele savremenog ponašanja - ističe reditelj Darjan Mihajlović.

Desetoro ljubavnika u predstavi igraju Milutin Milošević, Uroš Jovčić, Jelena Trkulja, Milan Kolak, Lena Bogdanović, Goran Šušljik, Teodora Ristovski, Miloš Vlalukin, Katarina Gojković i Dejan Lutkić. "Vrteška" je bila na našim repertoarima, a pamti se predstava u režiji Dejana Mijača u Pozorištu na Terazijama 1984.

AUTORSKI TIM

PREDSTAVA se igra u prevodu Borivoja Gerzića, scenograf je Vesna Popović, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Aleksandar Lokner, a scenski pokret bio je zadatak za Mirka Kneževića.