Čuveni pisac Dobrica Erić preminuo je danas u 83. godini. Erić je bio najpoznatiji kao dečji pesnik, a manje je poznato da je napisao i prvu pesmu za poznatog pevača folk muzike Miroslava Ilića, "Voleo sam devojku iz grada", ali to je samo najpoznatija, ali ne i jedina otpevana Erićeva pesma.

"Ja sam rođen u cveću livada,

Čuvah stada pokraj reke Gruže.

Al' zavoleh, devojku iz grada

sa usnama k'o pupoljak ruže."

Prema usmenoj legendi, stihove pesme "Voleo sam devojku iz grada" Dobrica Erić je dao čuvenom kompozitoru narodnog melosa Obrenu Pjevoviću, koji je potom uhvatio Miroslava Ilića za ruku i poveo ga u aleksandrovački "Diskos", gde je ovaj snimio svoju prvu singlploču.

"Nisam znao da je preminuo, baš ste me rastužili. Bože, bože... Neka počiva u miru. Moj prvenac "Devojka iz grada" vezan je za njega, a mi smo se i pre toga znali. Šezdesetih godina u Mrčajevcima osnovan je poluprofesionalni kulturno-umetnički ansambl pod nazivom "Raspevana Šumadija". Ja sam imao 12-13 godina i nešto sam kao pevušio, a Dobrica je recitovao svoje stihove. Tada je postojala kolonija srpskih pesnika i on je tu pripadao, a kasnije je izrastao u našeg najvećeg pesnika", kaže Ilić.

Obren Pjevović iz Mrčajevaca, samouki je muzičar i poljoprivrednik.

Aleksandrovački "Diskos" ovu pesmu objavio je u veoma skromnom tiražu, zbog saznanja da su pevača i pesmu već odbile čuvene diskografske kuće "Jugoton" Zagreb i PGP RTB. Međutim, ploča je prodata u nekoliko stotina hiljada primeraka, a Miroslav Ilić postao jedan od naših najpopularnijih pevača.

Saradnja Erića, Pjevovića i Ilića se nastavila. Tako je ovaj pevač otpevao i Erićevu pesmu "Razboleh se pod trešnjama".

I drugi narodni pevači koristili su stihove ovog pesnika. Tako je Nedeljko Bilkić otpevao "Beli grade", a Dobrivoje Topalović "Ranjeno je srce moje".

Dobrica Erić napisao je pesmu i za Lepu Lukić, koju je takođe komponovao Obren Pjevović.

U pitanju je "Bluzo moja, satkana od cveća".

"Bluzo moja, moja tugo, satkana od cveća,

već si mi se malo okratila.

Tkala sam te tri duga proleća,

Svaku žicu željom pozlatila", pisao je Erić.

Pevačica Vera Ivković izvela je Erićevu pesmu "Proleće mi budi uspomene".

Dobrica je napisao pesmu i za Cecu Ražnatović "Detelina sa četiri lista" .