PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


U KULTURNOM centru Srbije u Parizu otvorena je izložba slika Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića pod tematskim nazivom "I dok su padale bombe", u organizaciji Istorijskog muzeja Srbije, a povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na SR Jugoslaviju. Prethodno je pomenuta postavka već bila prikazana u Beogradu.

- Veoma lepa inicijativa Istorijskog muzeja Srbije, da organizuje izložbu zasnovanu na likovnom dnevniku koji je Biljana Vilimon vodila za vreme tog užasa, čemu sam se ja, takođe, priključio jednom slikom - ističe, za "Novosti", Vladimir Veličković.

Taj užas, prisutan odavno u različitim formama, i dalje postoji u Veličkovićevom radu. Vatra se nije ugasila na njegovim platnima.

- Dok je bude na planeti, biće je i na mojim slikama. Dobro je što je ova izložba prikazana ovde u Parizu, pošto su naši nekadašnji veliki prijatelji Francuzi učestvovali u tom nebeskom pohodu na Srbiju. Kao što se to uvek događa s naše strane, mi vrlo brzo opraštamo. I, dobro je što je tako. Ne treba zapostaviti mogućnost obnavljanja prijateljstva, ali ni zaboraviti ono šta se događalo.

Target još stoji u njegovom ateljeu.

Pročitajte još - NATO AGRESIJA - DVE DECENIJE KASNIJE: Prizori borbe, patnje i prkosa (FOTO)

- Bio je neka vrsta ikone koja je obeležila to vreme i stalno me podseća na to šta nam se događalo, ali i šta se danas događa drugima. Što se nas tiče, nadam se da je to završena priča i da neće više biti nekih novih velikih iznenađenja na tu temu - zaključio je Veličković.