DUGOGODIŠNjEM upravniku Narodnog pozorišta u Somboru Mihajlu Nestoroviću istekao je mandat, pa su odbornici Skupštine grada, inače osnivača ove ustanove, u ponedeljak, na predlog dela zaposlenih, za v. d. upravnika većinom glasova imenovali glumicu Vesnu Paštrović iz ovog grada, i to na period od šest meseci.

Miodrag Sekulić, potpredsednik Skupštine grada (SNS), rekao je da Upravni odbor Narodnog pozorišta nije na vreme raspisao kokurs za to mesto, te da je ovo privremeno rešenje.

Međutim, 14 glumaca u ponedeljak je potpisalo pismo za javnost u kome navode da su osnivaču predložili svog kandidata za v. d upravnika, i to Bojanu Kovačević, koja sedam godina radi u ovoj ustanovi, ali da to nije uvaženo. Glumac Saša Torlaković kaže da zaposleni u Upravnom odboru imaju tri člana i da su oni od UO tražili da se tačka o izboru v. d. upravnika teatra stavi na dnevni red, ali da je to odbijeno.

Pročitajte još - U PUBLICI VIŠE OD POLA GRADA: Narodno pozorište u Somboru najbolji srpski teatar izvan Beograda

U pomenutom saopštenju grupa glumaca ističe da ih je iznenadila odluka lokalne vlasti da Vesna Paštrović bude imenovana za upravnika, te da je ne preporučuju za tu odgovornu i zahtevnu dužnost. Torlaković dodaje da će se protiv ovakve odluke zaposleni boriti svim sredstvima, a jedna od opcija je i štrajk, ali će sve zakazene predstave biti izvedene. Ostaje da se vidi kako će raditi ova teatarska kuća, koja je podeljena zbog imenovanja v. d. upravnika.

Na sednici Skupštine grada čulo se i da ova teatarska kuća beleži izuzetne rezultate i da je poznata kao rasadnik glumaca, koji rade u mnogim pozorištima širom Srbije. Da je somborsko pozorište radilo dobro, potvrđuje i odluka o usvajanju završnog računa. Inače, glumac Mihajlo Nestorović bio je na čelu NP Sombor od 2014. godine, a sada je imenovan za direktora Pozorišta mladih u Novom Sadu.

Mihajlo Nestorović

POLA GRADA U PUBLICI

GODIŠNjE odigramo oko 130 predstava, ne računajući gostovanja. Na repertoaru pozoršta trenutno je dvadesetak predstava. Ovde se uvek znalo ko u kojoj loži sedi, gde je čije mesto. Ako u gradu sa malo više od 50.000 stanovnika imamo godišnju posetu od skoro 26.000 gledalaca, to je pravi fenomen. Svetski prosek je pet odsto, a naše predstave, praktično, gleda pola grada - kaže Mihajlo Nestorović, dosadašnji upravnik.