NAŠ najdugovečniji praznik filma, 66. Martovski festival (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma), svečano će započeti 27. marta u Domu omladine, ceremonijom dodele Nagrade za životno delo, koja je ove godine pripala Bojani Andrić.

Kao autorka serijala "Trezor", koji se već decenijama emituje na Radio-televiziji Beograd, Bojana Andrić (dramaturg, scenarist, publicista), sačuvala je našu kulturnu baštinu, istakao je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Skupštini grada Andrija Mladenović. Festival će biti otvoren svetskom premijerom dokumentarca "Veliki pohod u Malu Sugubinu", autora Božidara Kalezića, Živorada Mitrovića i Bojane Andrić, a do 31. marta, u svim domaćim i međunarodnim takmičarskim selekcijama, biće prikazano blizu 100 dokumentarnih, igranih i animiranih ostvarenja.

Ovogodišnji Martovski festival priređuje i omaž Lordanu Zafranoviću, retrospektivu njegovih kratkih filmova (po izboru koji je on napravio), a naš kultni reditelj predstaviće i svoje novo ostvarenje, dokumentarac "Duh vremena", i održaće masterklas.

Pročitajte još - Pamti za sve nas!

Na festival stižu i Alesio Bocer, jedan od vodećih italijanskih dokumentarista, višestruko nagrađivani litvanski autor Audrijus Stonis, reditelji Miša Bobrovski, Viola Sova, Boštjan Virc, Ulrike Gerhard, kao i drugi brojni gosti iz zemlje i regiona.

U pratećem programu najavljene su zanimljive tribine, okrugli stolovi i radionice, a festival će biti zatvoren dodelom nagrada i specijalnom projekcijom animiranog omnibusa "Taj veličanstveni kolač" Eme de Svaf i Marka Džejmsa Roelsa.