ZAVESU ovogodišnjeg 16. Beogradskog festivala igre, koji se održava pod sloganom "Emocije", besedom je podigla zvezda britanskog i svetskog baleta Vivijana Durante sinoć u Sava centru. Usledio je nastup Holandskog teatra igre iz Haga, čiji su mladi igrači izveli tri komada: "Nesrećan slučaj" u koreografiji Sol Leon i Pola Lajtfuta, na muziku Pereza Prada, "Govorimo mračne stvari" u koreografiji i sa kostimima Marka Gekea i "Suptilna prašina" Sol Leon i Pola Lajtfuta na muziku Johana Sebastijana Baha.

- Rad "Nesrećan slučaj" tandema Leon-Lajtfut stvoren je pre 20 godina, a do danas je ostao glavni stub odnosa tog autorskog para sa Holandskim teatrom igre - kaže njegov umetnički rukovodilac Fernando Magadan. - Nasuprot naslovu, ovaj komad nije tužan, čak je duhovit. Rađen je na meksičku mambo muziku i svojim "ludim" pokretima veliki je izazov za igrače.

Najnoviji rad ovih koreografa "Suptilna prašina", čija je premijera bila 2018. godine u Hagu, kritika je ocenila kao ekstremno vešt, virtuozan i estetičan. Mlada trupa iz Haga broji 16 igrača i ima svoj poseban repertoar.

- Naša je privilegija da imamo upravo one koji su ono najbolje iz celog sveta - dodao je Magdan. - Na audicije nam se prijavljuje više od 500 izuzetnih mladih igrača i u mogućnosti smo da izaberemo zaista vrhunski kvalitet. U ansamblu su zastupljene mnoge nacionalnosti, a sve ih spaja strast i poštovanje prema profesiji, što se vidi na sceni.

PROČITAJTE I:Kritičarka Džudit Merkil: Imate najbolji festival igre


Kritičarka londonskog lista "Gardijan" Džudit Mekril, čije zvezdice za određenu predstavu predstavljaju direktorki BFIAji Jung, kako je priznala, putokaz kada sastavlja selekciju, kazala je kako je svake godine impresionira kvalitet programa Beogradskog festivala igre.

- Nije reč samo o odabiru dela izuzetnih koreografa, već o širokom rasponu, od klasičnog baleta, preko hip-hopa, do vrlo eksperimentalnih predstava. Ovaj festival je stavio Beograd na svetsku mapu, što je veliko dostignuće - ocenila je Džudit Mekril. - Danas, sa sve većim prisustvom telesnog i vizuelnog, potencijal igre je emocija koju ona pruža u telesnom obliku. Emocije u pokretu su postale jezik koji razumeju ljudi na svim kontinentima. To je nešto što u današnjem teškom vremenu čini igru popularnom i snažnom.

"Predvorje"


Priliku da se uveri u raznovrsnost i ovogodišnjeg programa već večeras imaće publika i u Beogradu i u Novom Sadu. Lionska trupa Tie Break predstaviće se u Pozorištu na Terazijama komadom "Predvorje", koji je nastao kao rezultat njihovih putovanja širom sveta i čestog boravka u hotelima. Duhovit komad, u kome na džez muziku Nine Simon, članovi ove mlade trupe koriste hip-hop i brejkdens kako bi dočarali scene u lobiju hotela, liftu, sobama, tumačeći uloge konsijerža, recepcionara, gostiju... Novosađani će moći da uživaju u nastupu rimske trupe Spellbound na sceni Srpskog narodnog pozorišta, gde će izvesti predstavu Maura Astolfija "Rosinijeve uvertire" inspirisanu životom i delom čuvenog kompozitora.

BOGAT PROGRAM

BEOGRADSKI festival igre predstaviće do 12. aprila produkcije ukupno 16 trupa iz 11 zemalja. Na programu festivala je 21 koreografska postavka i 23 sola i dueta, a prvi put nam u goste dolaze trupe kao što su filadelfijski "Balet iks", južnokorejska kompanija Eun-Mi An i južnoafrička trupa Dade Masilo.