PREDSTAVAMA Holandskog teatra igre, koje će večeras biti izvedene na sceni Sava centra i besedom baletske zvezde Vivijane Durante, zvanično će biti otvoren 16. Beogradski festival igre. Trupa iz Haga na šestom gostovanju u prestonici predstaviće komade "Govorimo mračne stvari" Marka Gekea, "Nesrećan slučaj" i "Suptilna prašina" Pola Lajtfuta i Sole Leone.

Zapažen uvod u festival u petak uveče, na sceni Sava centra, dao je jedan od najintrigantnijih savremenih koreografa, Sidi Larbi Šerkauji, koji je tu sa svojom trupom "Istman" iz Antverpena. Petorica igrača, uključujući i samog Šerkaujia, i četvorica muzičara, predstavila su Beograđanima komad "Fraktus pet", koji je inspirisan dvojicom različitih mislilaca - Noamom Čomskim (SAD) i Alanom Votsom (Velika Britanija).

Već sutra u Pozorištu na Terazijama mlada lionska trupa Tie Break u "Predvorju" izvodi ludorije inspirisane džezom i trenucima provedenim u luksuznim odajama hotela, dok će utorak u Beogradskom dramskom pozorištu koreograf i igrač Pere Faura zaigrati u performansu "Bez igre, nema raja".

Pročitajte još: Kritičarka Džudit Merkil: Imate najbolji festival igre

Rimska trupa Spellbound gostuje sutra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u sredu u Beogradskom dramskom, a dan kasnije u Narodnom pozorištu u Vršcu. Koreograf Mauro Astolfi pripremio je predstavu "Rosinijeve uvertire" i pokušao da genijalnost kompozitora prevede u pokret.

Za poslednji nastup zvezde baletske scene, Erika Gotjea, koreograf Icik Galili osmislio je komad "Poklon" (Gift) koji je na programu 28. marta u "Madlenijanumu". U istom pozorištu će 30. marta gostovati filadelfijska kompanija savremene igre "Balet iks", a dan ranije najnovije naslove Kajetana Sota, Matjua Ninena i Jorme Elo, gledaće Novosađani u Srpskom narodnom pozorištu.

Zbog velikog interesovanja za jednosatni komad "Ne govori sa mnom dok spavam", čiju režiju, koreografiju i scenografiju potpisuje Beograđanka Dunja Jocić, "Korzo teatar" iz Haga nastupiće 30. i 31. marta u Ateljeu 212. Multimedijalni performans "Ptičica" izvešće "Grupa gospodina Serana" iz Barselone 1. aprila u Pozorištu na Terazijama, u Ateljeu 212 publika će 2. aprila gledati "Vrtešku" Rašida Uramdana, dok je 3. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu na repertoaru "Korak" italijanske igračice i koreografa Ambre Senatore.

U Sava centru 8. aprila nastupa kompanija "Batševa", na čijem čelu je Ohad Naharin. Igračica i koreograf iz Johanesburga, Dada Masilo, 9. i 10. aprila u Pozorištu na Terazijama prvi put će gostovati u ovom regionu i to sa "Žizelom".

Kraj Beogradskog festivala igre, koji se održava pod sloganom "Emocije", obeležiće "Drezden-Frankfurt kompanija igre" i njen umetnički direktor Jakopo Godani, koji gostuju 11. aprila u Sava centru i 12. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

GOŠĆA IZ KOREJE

KAO dobitnica nagrade "Jovan Ćirilov za korak dalje", kanadska umetnica Mari Šuinar dolazi na Beogradski festival igre 4. aprila u "Madlenijanum", sa naslovom "Radikalna snaga", koji sadrži mešavinu njenih najmarkantnijih sola i dueta. Još jedna izuzetna gošća dolazi nam 6. aprila, u Jugoslovensko dramsko pozorište, iz daleke Južne Koreje. Reč je o vodećoj umetnici Eun-Mi An koja predstavlja novi komad "Igra Severne Koreje".