MOLIM kulturnu javnost Srbije, filmski esnaf, prijatelje i poštovaoce dela reditelja Saše Petrovića, posebno članove UO Fondacije koja nosi njegovo ime, Jugoslovensku kinoteku, srpsko pravosuđe, medije, da se zainteresuju kako su iz njegovog stana koji pripada Fondaciji nestale najvrednije nagrade koje je dobio, potom i 11 umetničkih slika, i da mi pomognu da se delo mog brata sačuva od daljih krađa - kaže, za "Novosti", Radmila Čvorić, sestra našeg filmskog velikana, i danas njegov jedini pravni naslednik.

Kako ističe, nju najviše iznenađuje što su članovi UO Fondacije "Saša Petrović" suštinski nezainteresovani za ono što se događa u njegovom stanu, što od upravitelja Fondacije, advokata Dušana Savića mirno primaju informacije da se tu događaju neke pljačke, da se u javnosti nikada nisu oglašavali povodom tih događaja, da su, zajedno sa Savićem, tri godine skrivali od nje (od 2014. do 2017) da je iz stana njenog brata ukradeno desetak nagrada u zlatu i srebru koje je dobio na svetskim i domaćim festivalima, o čemu je obaveštena sudskim dopisom.

Pročitajte još - Da je živ, Saša bi stvari dao Kinoteci

- Teško mi je da govorim, jer Draško Ređep više nije živ, a smatram ga, kao predsednika UO, najodgovornijim. Prosto ne mogu da razumem u čemu je bio njegov interes - zar je bolje što stvari Saše Petrovića propadaju zaključane u stanu i nestaju u krađama, nego da sam ostvarila svoje nasledno pravo i tu ostavštinu predala kao legat Jugoslovenskoj kinoteci? Nikada od njega nisam dobila odgovor na to pitanje - priča Radmila.

O novom predsedniku UO koji je izabran ovih dana, Vojislavu Vučiniću, i ostalim članovima, Petrovićeva sestra ima reči hvale, ali...

- Vučinić, profesor Božidar Radenković i reditelj Vlastimir Sudar su čestiti ljudi, iskreni poštovaoci dela mog brata. Ipak, kao članovi UO morali su da budu zainteresovani šta se događa u Fondaciji i da proveravaju šta radi Savić - kaže Radmila.

Saša i sestra Radmila Foto Privatna arhiva

Vojislav Vučinić, međutim, kaže da su dve provale u stanu koji je već godinama zaključan ipak stvar policije, a ne UO.

- Provale su uobičajena stvar, naročito u stanovima za koje se vidi da u njima niko ne živi, a stan Saše Petrovića koji pripada Fondaciji je već godinama zaključan. Ključ ima jedino advokat Savić, on nas je pismenim putem obaveštavao o tim krađama, i sve je prijavljeno nadležnim organima. Ja sada zaista ne mogu da pretpostavim ko je ukrao Petrovićeve nagrade, i ko je na neki način vezan za njih, i vrlo je čudno što su sada ukradene i slike - kaže Vučinić.

Pročitajte još - Krivične prijave protiv fondacije

On ističe i da niko od njih nikada nije ušao u stan koji je sada vlasništvo Fondacije, i da su, kao prijatelji Saše Petrovića i njegove supruge, odlazili tamo samo dok je ona bila živa.

- Sastanke UO održavali smo u "Vuku Karadžiću", pre toga u Novom Sadu, zbog Ređepa, u izdavačkoj kući "Prometej". Odlazili smo našim kolima, jer za našu delatnost nemamo nikakav honorar, i sve što radimo je zbog poštovanja prema Saši Petroviću. Za svoj rad jedino je plaćen Savić, upravitelj Fondacije. Njega je za to mesto testamentom izabrala Petrovićeva supruga, kao što je izabrala i nas, i ne znam zašto bismo mi kontrolisali njegov rad - on je advokat.

"Skupljači perja" Foto IMDb

Na pitanje da li zna da je Radmila Čvorić jedini pravni naslednik Saše Petrovića, zbog čega vodi sudski spor sa Fondacijom, Vučinić kaže da nije upoznat sa svim tim detaljima, kao što ne zna ni da li Petrovićeve nagrade i slike pripadaju njoj.

- Sve to jeste komplikovano, i priznajem da se nismo bavili time. Ali, moram da kažem i to da ne osećam ličnu odgovornost zbog toga, kao što se i kao član UO Fondacije ne osećam odgovornim za krađe koje su se desile. Uostalom, sada sam na mestu novog predsednika UO, pa ću imati priliku da neke stvari saznam i možda promenim - kaže Vučinić.

BEZ POŠTOVANjA

- Članovi UO nikada nisu pokazali ni mrvu respekta prema meni kao Petrovićevoj sestri, da me pitaju i da i od mene čuju odgovor zašto vodim dugogodišnji sudski spor sa Fondacijom, ko je zaista pravni naslednik ostavštine moga brata, priznat i u francuskom, i u našem Višem sudu, nad kojim stvarima u stanu koji pripada Fondaciji imam nasledna prava - priča Radmila.

Pročitajte još - Ukradeno 11 slika iz stana Petrovića

APEL MINISTRU KULTURE

O NOVOJ krađi Radmila Čvorić obavestila je i ministra kulture Vladana Vukosavljevića, kome je 13. marta uputila pismo tražeći da Ministarstvo sprovede nadzor nad Fondacijom "Saša Petrović", shodno Zakonu o zadužbinama i fondacijama, i da zatraži izveštaj o njenom radu koji, uprkos zakonu, ne postoji u javnosti. "Nadam se da nećete dozvoliti da se nezakonito i bahato ponašanje rukovodstva Fondacije nastavi, te da ćete, naprotiv, preduzimanjem svih raspoloživih radnji iz vaše ingerencije sprečiti dalje malverzacije", kaže u pismu ministru.

(KRAJ)