U MUZEJU kinoteke u Beogradu, u petak i subotu, biće održana Revija dokumentarnog filma pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi - agresija NATO 1999". Od 18.30 i 20.30 prvog dana i u subotu od 17.30 i 20 časova biće prikazano 13 filmova. Ulaz je slobodan.

- Potrudili smo se da za obeležavanje 20 godina od agresije prikupimo najbolje filmove iz naše zemlje i inostranstva i mislim da smo uspeli - govori pukovnik Branimir Glušica, glavni selektor festivala, koji dodaje da je u odabiru filmova radila komisija u kojoj su još bili Nikola Popelić, urednik na RTS i Miodrag Ilić, istaknuti filmski radnik. - Pojedina ostvarenja tretiraju samu agresiju i sastavljena su iz kadrova iz rata, dok drugu polovinu programa čine dokumentarci koji pričaju o uzrocima i posledicama strašnog rata. Čak tri filma svedoče o zastrašujućim posledicama bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom.

PROČITAJTE JOŠ - I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

U Uzun Mirkovoj 1 u sali Kinoteke, 22. marta u 18.30 festival otvara film "Gnezdo" Milivoja Nestorovića, dok večernji blok počinje nemačkim ostvarenjem "Počelo je s jednom laži". U subotu će biti prikazan češki film "Oteto Kosovo" Vaclava Dvoržaka i premijerno "Ekspertum in vivo", najnoviji srpski film o posledicama po zdravlje koje su ostavile bombe sa osiromašenim uranijumom.

Inače, ceo festival se održava u sklopu obeležavanja 20 godina od agresije NATO, koje zajedno organizuju Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub admirala i generala Srbije i Udruženje građana "Srpski domaćin".