U renomiranoj biblioteci “Antologije Srpske književne zadruge” objavljeno je novo, osmo izdanje “Antologije srpske poezije za decu” Dušana Radovića (1922-1984), koja se prvi put pojavila 1985. godine. U izboru su zastupljeni pesnici 19. i 20. veka, od Zmaja do Ljubivoja Ršumovića, Moše Odalovića, Milovana Vitezovića, Dobrice Erića, Milovana Danojlića, Lasla Blaškovića...

Uz svaku pesmu Dušan Radović je pravio zabeleške koje je za predgovor priredio njegov dugogodišnji prijatelj Matija Bećković.

- Duško nije dočekao da vidi ovu knjigu na kojoj je radio nekoliko godina - rekao je Bećković na promociji. - Nema nijedne knjige za decu koju nije pročitao pripremajući se za antologiju. Uz one klasične, pronašao je i neke zaboravljene i nepročitane pesme. Posebnu snagu potrošio je sastavljajući antologiju u kojoj je najviše ne njegovih, nego pesama Ljubivoja Ršumovića. Knjigu je sastavio u redakciji Studija B, što za njega nije bilo nikakvo čudo, jer kod kuće nije ništa napisao.

Pročitajte još - SPAJAO JE NAIZGLED NESPOJIVO: Bio jednom jedan Duško Radović

Prema rečima Ljubivoja Ršumovića, dečija pesma mora da ima priču, i u tome je tajna kriterijuma koje je imao Radović.

- Počeo je da piše pisma u stihovima svom bratu Brani. Mnogo puta je ponavljao kako je rano naučio da ispisuje stihove, savladao zanat, ali je prve prave pesme, među kojima i “Strašni lav”, napisao uz dosta muke - rekao je Ršumović i dodao kako je zamolio Mošu Odalovića da napiše “Dušanov zakonik” kao uputstvo kako treba pisati za decu.