PROSLAVLjENA čelistkinja Maja Bogdanović, na veliku radost svoju, ali i naših filharmoničara, u petak veče od 20 časova ponovo svira u Kolarčevoj zadužbini, kao solista na koncertu koji Beogradska filharmonija tradicionalno posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića. Umetnica će za beogradsku publiku ovoga puta upriličiti i jednu balkansku premijeru - kompozicije “Azul” argentinskog autora Osvalda Golihova, jedan od najboljih koncerata za violončelo u ovom veku.


Pročitajte još - Maja Bogdanović: Putovanje sa Mikelanđelom

- Uvek se najviše obradujem kad poziv dođe od moje filharmonije i kad njihov tim predloži nešto izazovno - kaže, za “Novosti”, Maja. - Ovaj koncert, koji je Golihov pisao za slavnog Jo Jo Maa, izuzetno je virtuozno napisan, kompozitor se definitivno ne plaši da pokaže velike emocije, uz mnogo kontrasta, prelepe melodije ali i improvizacioni deo. Već na prvoj probi zvučalo je fenomenalno, svi imamo mnogo slobode u sviranju, a naglašavam da sam ja kao čelista u ovom slučaju samo deo tima izuzetno neuobičajenog sastava. Publika će, najpre, čuti hiperharmoniku, i to u izvođenju njenog izumitelja gosta iz SAD Majkla Vord-Bergmana, čoveka koji je sam našao način da ozvuči harmoniku i pretvori je u elektronski instrument. Pored njega, koji je inače svirao svako izvođenje “Azula” do sada, tu je i duga, neverovatno egzotična lista udaraljki: perkusionisti Aleksandar Radulović i Ivan Marjanović sviraju na “instrumentima” kao što su metle, bičevi, praporci, pa i kozji nokti...

Čelistkinja odnedavno živi u Amsterdamu, gde i inače vrlo često nastupa jer je tamo “stacioniran” i njen ženski trio, sa kojim svira punu deceniju, a sa kojim je očekuju novi koncerti već u subotu i u nedelju! Majin raspored je pretrpan i brojnim festivalskim, kako solo tako i nastupima sa englesko-holandskim violinistom Danijelom Rolandom, koji je njen stalni partner na sceni ali i u životu (kompozitorka Nataša Bogojević im je posvetila i delo za čelo i violinu “Ljubavna priča”).

- Srećna sam što sam jesenas, prvi put, gostovala u Rusiji, i to upravo u Jekaterinburgu, rodnom gradu pijanistkinje Maše Belausove, sa kojom sam sjajno sarađivala čak 18 godina i snimila disk. Nažalost, Mašin iznenadni i prerani odlazak pomračio je našu veliku radost zbog tog gostovanja, pa smo joj posvetili taj koncert, moj prvi u njenoj zemlji.

DI-DžEJ MAJA

ČELISTKINjA će se u petak veče naći i u ulozi di-džeja na novom filharmonijskom afterpartiju u Savamali gde će u klubu “Taman” puštati neke od svojih omiljenih klasičnih numera, u društvu violiniste Danijela Rolanda s kojim priprema i nekoliko iznenađenja.

HRISTIĆ PREMIJERNO

PROGRAM koncerta pod upravom maestra Hauarda Grifitsa uokviruju “Božanstvena poema” Aleksandra Skrjabina ali i još jedna premijera - najnovija kompozicija Zorana Hristića - “Posveta bogu Bahu”, BGF izvodi u sezoni kada kompozitor slavi 80. rođendan.