KULTURNA javnost Crne Gore oprašta se od Slobodana Milatovića (1952 - 2019), pozorišnog reditelja i dramatičara, jednog od osnivača podgoričkog pozorišta Dodest, koje je kao umetnički direktor vodio više od 25 godina.

Milatović je u Crnogorskom narodnom pozorištu, Kraljevskom pozorištu Zetski dom Cetinje, Gradskom pozorištu Podgorica, Nikšićkom pozorištu, Kulturnom centru Kotor, festivalu "Barski ljetopis"... režirao više od 70 predstava ("Marko Kraljević Superstar", "Gospođica Julija", "Gorski vijenac", "Hamlet", "Večernji akt kod Kazimira S. Maljeviča", "Luča mikrokozma", Beckett Dream, "Žene u narodnoj skupštini", "Gosti", "Medeja", "Emigranti", "Kralj Ibi", "Čekajući Godoa"...

Milatović je režirao i na beogradskim scenama - naša publika ga pamti po predstavi "Politika kao sudbina" u Studentskom kulturnom centru, koja je bila zabranjena, ostvarenjima "Šok" i "Zabranjeno preticanje" u pozorištu "Duško Radović", saradnji sa Kult teatrom... Tri puta je bio i učesnik Bitefa s predstavama "Vladimir i Kosara", Becett Dream i "Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori".

PROČITAJTE JOŠ - IN MEMORIAM: Negovan Stanković

Njegov rad upoznala je i publika drugih međunarodnih i regionalnih festivala na kojima je dobio više nagrada, a i sam je bio utemeljivač nekoliko festivala - FJAT, FIAT...

Milatović je poznat i kao koscenarist kultnog filma "Čudo neviđeno", a bio je i osnivač i predsednik fondacije "Montenegro mobil art". Iza njega nije ostala samo bogata karijera, koja mu je donela i status zaslužnog stvaraoca Crne Gore - oni koji su poznavali Milatovića pamtiće ga kao tihog i dostojanstvenog čoveka, za koga je teatar bio sam život.