OBEĆAVAM ti da ću te od sada bolje lagati. Lagaću te kad god ti to bude potrebno! - jedna je od rečenica koje u komadu "Istina" Florijana Zelera, glavni junak izgovara svojoj ženi. Duhovito "obećanje" je bez imalo cinizma, jer u ovom vodvilju o dva bračna para, svi varaju... Reč je o predstavi koja će krajem meseca biti premijerno izvedena u "Dadovu", sa četvoro već afirmisanih glumaca - Milošem Lalovićem, Majom Nikolić, Milicom Janketić i Bojanom Krivokapićem.

Šta je povod za projekat koji glumci sami postavljaju na scenu: nedostatak posla, potreba za nečim drugačijim ili mogućnost gostovanja sa malom, mobilnom predstavom?

- Mladi glumci retko dobijaju priliku da stupe u teatar. Sve je manje posla, zato smo uzeli stvar u svoje ruke i napravili samostalnu produkciju - kaže Milica Janketić. - Reditelj Marko Misirača je kolegi Milošu predložio komad. Reč je o savremenom francuskom tekstu, punom komično-dramskih situacija.

I dok je Milica docent (na predmetu scenski govor) Akademije umetnosti i još nema stalni angažman (mada glumi u Pozorištu na Terazijama, "Pužu", "Madlenijanumu", "Slaviji", Akademiji 28), Bojan Krivokapić ima više od deset velikih predstava na aktuelnom repertoaru matične kuće, Narodnog pozorišta. I još jednu: "Kralja Lira" na Brionima. U poznatom delu igra sina svog oca, na sceni kao i u životu. Jer, Gloster je Miodrag Krivokapić, a njegov sin Edgar - Bojan.


PROČITAJTE JOŠ - Bojan Krivokapić: Moram da odbranim Stefana


- Igrali smo zajedno i u "Državnim službenicima" i "Novoj Stradiji" nacionalnog teatra, kao i "Ogovaranju" KPGT i Somborskog teatra. Inače, Brik je bio na jednoj od naših proba. Dao nam je konstruktivne primedbe, nešto smo prihvatili - otkriva Bojan.

Iskustvo "glumačkog deteta" ima i Milica. Kći Miše Janketića i Svetlane Knežević je i mlađa sestra uveliko poznatog Marka.

- S tatom i bratom nisam delila nijedan glumački zadatak, ne računajući malu scenu s Markom u seriji "Ubice moga oca". Na pretpremijeri "Istine" bili su mama i brat, ali mislim da polovinu onoga što sam do sada odigrala moji nisu gledali. Marko je više vremena provodio sa tatom, puno su razgovarali, dok su meni od prijemnog govorili "moraš sama" - kaže sa osmehom mlada glumica.

Ovog puta cela glumačka ekipa sve "mora sama", budući da radi bez reditelja. Priželjkuju da s predstavom putuju širom Srbije, pa i da negde nađu stalnu scenu:

- Komad se zove "Istina", a zapravo se radi o laži. Postavlja se pitanje da li priznati prevaru ili je prećutati i tako "zaštititi" partnera - objašnjavaju Bojan i Milica. - Danas se čini lakše nego ikada, čak i da se tako "čuva" brak. Uostalom, u vremenu u kome živimo sve su slabija moralna preispitivanja.


POUKE OD OČEVA

KAKVO su umetničko "vjeruju" Milica i Bojan nasledili od svojih očeva, glumačkih bardova:

- Marko i ja smo vaspitavani, pre svega, da budemo dobri ljudi - kaže Milica, dok Bojan dodaje: - Verujem da me je otac naučio visokoj profesionalnoj etici i časnom odnosu prema kolegama.