PREMDA je Robertu E. Hauardu stvarnu slavu doneo, naravno, Konan, njegove priče o Kulu predstavljaju istinski vrhunac Hauardovog dela, i to po mišljenju nekih neprikosnovenih majstora u pričanju priča poput H. F. Lavkrafta (koji je “Kula” čak isticao kao jedan od najbitnijih uzora za svoje stvaralaštvo) ili autora “Psiha” Roberta Bloha.

Sa pričom o Kulu, prvim delom iz žanra “mača i magije”, Hauard je ne samo utemeljio taj novi žanr već je u palp literaturu uveo i jednog mislećeg heroja, neretko obuzetog teškim mislima i metafizičkim problemima.

Pročitajte još - Arnold Švarceneger će ponovo biti Konan

Strip o Kulu, a posebno epizode zasnovane upravo na Hauardovim pričama, zadržava tu atmosferu, i ponegde, kada je ovaj metafizički ep ispraćen odgovarajućim crtežom (a Kula su, između ostalih, crtali i Berni Rajtson, Džon Bolton, Hauard Čejkin, Beri Vindzor-Smit...) doseže monumentalne razmere.

Tim rečima srpski izdavač serijala, “Makondo”, opisao je ovo delo, najavljujući prve četiri knjige o kralju Kulu - koje sadrže sve priče o ovom Atlantiđaninu objavljene u crno-beloj tehnici, uz nedvosmislen poziv čitaocima koji glasi: “Ako ste voleli Konana, volećete i Kula, jer - pre Konana bio je Kul! Kul Atlantiđanin! Kul od Valuzije! Kralj Kul!”

Divlji mač Atlantide” 1-4. dosad je, dakle, ovdašnjem čitaocu omogućio uživanje u svim storijama koje su brojni crtači dopričali u crno-beloj varijanti, a po scenarijima zasnovanim na kultnom Hauardovom delu, koje između ostalih potpisuju Roj Tomas, Stiv Inglehart, Dag Manč, Čak Dikson, Džon Arkudi...

Već najavljujući drugi tom sa avanturama izgnanika sa Atlantide koji je postao kralj Valuzije (i propratnim tekstovima), u “Makondu” su konstatovali da je interesovanje publike za prvu knjigu čak prevazišlo njihova očekivanja iako je reč o kultnom ostvarenju palp književnosti i temelju popularnog žanra mača i magije. Treći tom sadrži priče koje je “Marvel” objavio od 1986. do 1990. godine - više od dvadeset kraćih crno-belih pripovesti u kojima na život Tigra s Atlantide i njegovu krunu neumorno nasrću odmetnici, razbojnici, gusari, demoni, čarobnjaci i njihovi mračni kultovi, te razne zveri u životinjskom ili ljudskom obličju. Četvrta knjiga “Divlji mač Atlantide” zaokružuje “Marvelov” crno-beli opus “Kula” a obuhvata period od 1990. do 1995. godine, opet kroz više od dvadeset priča. Stručnjak za lik i delo Roberta E. Hauarda, legendarni stripski scenarista Roj Tomas, u ovom tomu do detalja ispisuje Kulov rani život, od vremena kada je rođen do pada u ropstvo lemurijskih gusara! Tu je i nekoliko kraćih pripovesti iz doba Kulovog kraljevanja, kao i opširna stripska hronologija koju su priredili Fred Bloser, Roj Tomas i Džim Nil.