AKO ste Herkul Poaro, morate da mislite o svemu, tvrdila je Agata Kristi za svog slavnog detektiva, kome je, za tako zahtevne umne aktivnosti, podarila dovoljno “malih sivih ćelija”, pa je u čak 35 romana i više od 50 priča, uspeo da reši pregršt misterioznih ubistava. Prvi put lik ovog oniskog Belgijanca, “jajaste glave”, koji je tokom Prvog svetskog rata emigrirao u Veliku Britaniju, pojavio se na filmu 1931. u filmu “Alibi” i to bez čuvenih uvoštenih brkova! U ovoj adaptaciji romana “Ubistvo Ričarda Akrojda” tumačio ga je visoki i zgodni Ostin Trevor.

Tipične “zašiljene” brke nema ni Džon Malkovič, koji je na listi od desetak filmskih zvezda bio poslednji Poaro u novoj verziji “Ubistva po abecedi”, prikazanoj na Bi-Bi-Siju, krajem prošle godine.

Već ostarelom i osedelom detektivu, Malkovič je uz melanholiju, poklonio i - bradu! U ovoj ekranizaciji, nema ni čuvenog inspektora Džapa, jer umire od srčanog udara na samom početku, a uz nadmudrivanje sa ubicom koji mu šalje zlokobna i engmatična pisma, Poaro nije ni u milosti inspektora Kroma, Džapovog naslednika.

Pročitajte još - Veličanstveni brkovi Herkula Poaroa

Nova dimenzija koju je slavnom književnom detektivu dao Malkovič, igrajući ga kao glasnogovornika odbačenih, nezaštićenih i marginalizovanih ljudi, naišla je na podeljene kritike, a sam glumac je izjavio kako sumnja da će ga opet zvati da se oproba u ovoj ulozi. Za razliku od njega, pred kamere će kao Poaro ponovo stati Kenet Brana.

Ali i iza njih, jer namerava da režira i “Smrt na Nilu”, posle uspeha “Ubistva u Orijent ekspresu”, u kome je uz avanturistički duh Poarou poklonio i najbizarnije brkove do sada. Snimanje bi trebalo da počne ove godine, a premijera je najavljena za drugu polovinu 2020. godine.


Pored Malkoviča u “Ubistvima po abecedi” oprobala se šezdesetih godina prošlog veka još jedna holivudska zvezda - Toni Rendal, a u ovoj verziji se pojavljuje i Anita Ekberg. Nedavno preminuli velikan britanskog glumišta Albert Fini bio je jedan od upečatljivijih Poaroa (uz odobravanje i same Agate Kristi) i to u “Ubistvu u Orijent ekspresu” iz 1974, u kome su igrali Šon Koneri, Džon Gilgud, Vanesa Redgrejev, Entoni Perkins, Lorin Bekol, dok je za ulogu u ovom filmu Ingrid Bergman osvojila Oskara.

Postoji još jedna ekranizacija ovog romana, s početka ovog milenijuma, u kojoj Poaroa, “naoružanog” novim tehnologijama, tumači Alfred Molina.

Dejvid Suše

Među glumcima koji su se u najvećem broju ostvarenja oprobali kao Poaro je Piter Justinov - tri puta na velikom platnu i tri puta na malom ekranu. Prvo je snimio “Smrt na Nilu” (1978), na originalnim lokacijama u Egiptu, uz Bet Dejvis, Miju Farou, Dejvida Nivena, a četiri godine kasnije premijerno je prikazano “Zlo pod suncem”. Usledio je “Sastanak sa smrću”, film u kome su mu partnerke bile Keri Fišer i Lorin Bekol. Na televiziji ga je igrao u ostvarenjima “Vašar zločina”, “Ubistvo u tri čina” i “Trinaesti na večeri”. U ovom poslednjem naslovu, koji je zapravo adaptacija romana “Lord Edžver umire”, u ulozi inspektora Džapa pojavljuje se 1985. glumac koga globalna publika danas identifikuje sa likom slavnog detektiva - Dejvid Suše.

Od 1989. do 2013. igrao ga je u 13 TV serija, odnosno 70 epizoda. Od prve - “Pustolovine klepamske kuvarice”, do “Zavese” u kojoj Poaro gine, portretisao ga je, ubedljivo i uverljivo, sa brigom za svaki detalj, i za milione širom sveta, postao - Poaro.

Albert Fini

Ostin Trevor


Kenet Brana

I U JAPANSKOM CRTAĆU

LIKOVI iz priča i romana britanske kraljice zločina dospeli su i u japanske crtane filmove. Animirana serija “Veliki detektivi Agate Kristi - Poaro i Marpl”, emituje se od 2004. U njoj se pojavljuje i jedan novi, izmišljeni lik, šesnaestogodišnja Mejbel Vest sa svojim kućnim ljubimcem, patkom Oliverom. Ona je navodno ćerka Rejmonda, sestrića gospođice Marpl, ali i Poaroov asistent.

Piter Justinov