PRED samo zatvaranje 47. Festa, jedan od najpopularnijih britanskih glumaca, Džejson Ajzaks, priredio je pravi događaj. Posle projekcije filma "Hotel Mumbaj" reditelja Entonija Marasa, u kojem igra jednu od glavnih uloga, Ajzaks se nije samo formalno poklonio prepunom gledalištu Sava centra, nego je ostao da razgovara sa publikom skoro 40 minuta, pa će ostati upamćen i kao gost koji je na ovogodišnjem festivalu dobio najviše ovacija.

Glumac koga poznajemo kao Lusijusa Malfoja u franšizi o Hariju Poteru, poručnika Tavingtona u "Patrioti", Ronalda Kvinsija u "Armagedonu"... predstavio se na Festu trilerom koji se zasnova na istinitoj priči - terorističkom napadu na "Tadž Mahal Palas hotel" 2008, kada je u Mumbaju stradalo više od 500 ljudi, a ovaj događaj je šokirao svet. Film je sastavljen od nekoliko priča gostiju i radnika koji su se zatekli u hotelu, kao i četvorice terorista koji su izvršili napad...

Pročitajte još: Autori u klinču sa stvarnošću

Kako je Ajzaks ijavio u razgovoru za "Novosti", "Hotel Mumbaj" je napravljen kao vrlo emotivan film, a ono što je navelo reditelja Entonija Marasa da ga snimi jeste način na koji su se, u toj strašnoj situaciji, poneli obični ljudi.

- Oni su pripadali najrazličitijim kastama, nacionalnostima, socijalnoj i obrazovnoj strukturi, i svi su pokazali herojske gestove. Malo je reći da je bilo strašno i užasno to što se dogodilo u najelitnijem hotelu u Mumbaju, ali je ponašanje tih ljudi, njihova međusobna solidarnost u situaciji kada malo ko od njih ima šansi da preživi, ono što zadivljuje. To je bila jedna potresna i dirljiva poruka nade, i upravo takvi gestovi čine heroje. A heroji su uvek obični ljudi.

Ajzaks ističe i da je taj ljudski momenat i fokus i glavna tema ovog filma.

- Svetski političari i ekonomski profiteri dele nas po različitosti, onako kako njihovi interesi diktiraju, a ono što je svima nama zajedničko na ovoj planeti jeste ta čovečnost koju vidimo u "Hotelu Mumbaj", koja se manifestovala u tako teškim okolnostima. Čak bih rekao da ono što su ti ljudi pokazali nije bilo herojski, već ljudski.

Na našu opasku da on u filmu igra ruskog biznismena Vasilija Doteska, mačo muškarca koji obožava viski i žene, i koji je u ovom delu Evrope i dalje vrlo popularan, Ajzaks kaže da je taj čovek sebičan i samoživ, i da u trenutku terorističkog napada razmišlja samo o tome kako da se spase, ali...


- Ta strašna situacija naterala ga je da iskopa iz sebe nešto što nije ni znao da poseduje, i na kraju, i on se poneo na način koji je izenadio ne samo ljude oko njega, nego i njega samog. Žrtvovao je život da bi zaštitio jednu ženu. Mislim da je to ono čemu nas uči ovaj film - kako da postanemo bolji ljudi, jer ja, uprkos svim promenama u savremenom svetu, i dalje verujem da filmska umetnost i sve ostale umetnosti mogu ovaj svet da učine plemenitijim i čovečnijim mestom za naše živote.

RUSKI PRIJATELjI

NA pitanje koliko poznaje ovaj deo Evrope, s obzirom na to da njegovi roditelji vode poreklo Istočne Evrope, Ajzaks kaže da ima nekoliko dobrih prijatelja koji su Rusi.

- Profesija mi omogućava da mogu sebe da zamislim kao bilo kog čoveka na svetu, bilo koje nacionalnosti, socijalne pripadnosti, obrazovanja, iz bilo koje istorijske epohe. U svakoj ulozi trudim se da izbacim svoju dušu, da je napunim tuđom ličnošću, karakterima, tuđim snovima, i da budem bilo ko. U svakom čoveku postoje različite uloge - ljuvavnik, heroj, zlikovac, otac..., samo što ja kao glumac imam taj luksuz da se time bavim.