Jedan od naših najznačajnijih glumaca, Ivan Bekjarev, potpisao je ugovor o legatu sa Viktorom Lazićem, predstavnikom Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Posle nekoliko poseta Adligatu, uveren da je ova institucija u kojoj se oprema posebna Pozorišna soba, na inicijativu novinarke Stevanke Češljarov, članice Adligata, Bekjarev je iz svog stana spakovao neke od njemu najdražih predmeta.

Odmah je poklonio svoju diplomu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Oktobarsku nagradu grada Beograda, plakete Zlatnog ćurana, Zemunsku povelju za građanske zasluge i još veliki broj nagrada, povelja i zahvalnica koje je na poklon dobijao prethodnih decenija, rečeno je Tanjugu u Adligatu.

Adligat je preuzeo i važan deo glumčeve biblioteke, između ostalog više od 130 knjiga sa posvetama između ostalog Pere Zupca, Mome Dimića, Miloša Šobajića, Vide Ognjenović, Dragoslava Mihailović, Mire Stupice, Radomira Putnika...

Građa koju je Bekjarev do sada čuvao u svom domu, imaće veliki značaj za proučavanje istorije srpskog pozorišta i ovog vremena.

Pored izvanredne arhivske građe, izuzetno retkih plakata, pozivnica i dokumentacije, tu su čak i originalni kostimi i rekviziti sa predstava.

Naročito je zanimljiva arhivska građa koja obuhvata i izvanrednu višedecenijsku prepisku sa studentima, čiji jedan deo neće biti dostupan javnosti za života poklonodavca.

Bekjarev nakon posete Adligatu sumnja da nešto slično postoji igde u svetu.

"Država bi morala da ovaj muzej podrži moralno i materijalno a Turistička organizacija Beograda bi takođe mogla da pomogne... Ono što je najvažnije, ova institucija mora da se nađe na spisku onoga što svaki stranac u Beogradu mora da obiđe. Muzeji Adligata su zaista fantastični i veoma mi je drago da će moj legat baš ovde biti smešten", kazao je Bekjarev.

Ivan Bekjarev, diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, jedan je od najznačajnijih jugoslovenskih, odnosno srpskih glumaca, koji se ogledao sa pođednakim uspehom u svim žanrovima i medijima.

Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak.

Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji.

Snimio je preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji i dr. Za doprinos filmu dobio je nagradu Jugoslovenske kinoteke i izabran za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).