KRIMI-drama "Crni anđeo" slavnog argentinskog reditelja Luisa Ortege, koja je svetsku premijeru doživela na prošlogodišnjem Kanu, stigla je u Glavni takmičarski program 47. Festa kao jedan od najvećih favorita. Zvezda filma, glumac Ćino Darin, osvojio je našu publiku šarmom i pre projekcije "Crnog anđela" kada je u Sava centru ovogodišnji "festival festivala" svečano proglasio otvorenim.

Pročitajte još: FEST: Tri filma u trci za nagrade

Na početku razgovora za "Novosti", posle nekoliko dana u našem gradu, izjavio je da se "zaljubio u Beograd, jer su ljudi tako otvoreni i nekonvencionalni, i podsećaju ga na njegov Buenos Ajres".

Darin, koji potiče iz porodice glumaca tri generacije (njegov otac, Rikardo Darin, obeležio je argentinsku kinematografiju), započeo je karijeru 2010. u pozorištu i u TV serijama koje su ga učinile jednim od najpopularnijih mladih glumaca, a uloga u filmu "Smrt u Buenos Ajresu" donela mu je i prvu međunarodnu nagradu. Od 2015. Darin je u Evropi snimio 12 filmova, a danas živi u Madridu.

Film "Crni anđeo" snimljen je po autentičnim likovima dvojice fizički veoma lepih kriminalaca i serijskih ubica, Karlosa i Ramona (jedan je poznat kao trenutno najduže zatvoreni zatočenik u argentinskom zatvoru), a u prilog filma govori i činjenica da je njegov producent bio slavni Pedro Almodovar.

Pročitajte još: PREMIJERA FILMA "ŠAVOVI": Glas majkama čije su bebe nestale

- Još dok smo pripremali film, Ortega nam je rekao da uvek treba da imamo na umu remek-delo "Boni i Klajd", jer ima mnogo sličnosti sa našom pričom - ljubavi dve osobe, a u "Crnom anđelu" je reč o ljubavi dva prijatelja, kriminalca, koji zajedno pljačkaju i ubijaju. Lorenco Fero, koji igra Karlosa i ja, pročitali smo i knjigu intervjua sa ljudima na kojima se zasnovaju naši likovi, a autor knjige, Rodolfo Palacios, bio je jedan od scenarista filma - kaže Darin, ističući da mu je Ortega dao slobodu da stvori lik kakavsam želi.

Ćino Darin

Ono što je na kraju uradio, ističe, nije bilo zasnovano na stvarnim karakteristikama:

- Smišljao sam njegove osobine. Psihologija kriminalca se ne razlikuje previše od psihologije nas, običnih ljudi. Došao sam do saznanja da i ubice mogu da budu šarmantne, zanimljive, lepo vaspitane i humane u jednom trenutku, a u drugom da ubiju sve oko sebe, i upravo je to ono što je zastrašujuće.

Karlos, po kome je nastao film, deluje nežno na prvi pogled, ima plave lokne, izgleda kao anđeo, baš kao lik u "Crnom anđelu", a svirepo ubija ljude, kao i Ramon, njegov prijatelj koga igram.

Na pitanje da li je to, zapravo, i glavna tema kojom se bavi film - da u mnogim ljudima postoji trenutak kada mogu da postanu zli, i da je teško prepoznati loše ljude, Darin kaže:

- Parafraziraću reditelja Ortegu, koji je izjavio da ako đavo postoji, on je veoma očaravajući. Mislim da je to i poenta "Crnog anđela", da animira gledaoce da malo zavire u sebe i svoju dušu, i iskreno se preispitaju na šta su sve spremni u životu da bi opstali. Jer, svako od nas misli da je dobar čovek, iskren, plemenit, da nikada ne bi nekom drugom učinio zlo, a onda naiđe situacija koja iz njega izvuče najgore. Primer za to su ratovi, ali i u mirno vreme, u svakodnevnom životu, svedoci smo šta su sve u stanju da nam urade moćnici i političari da bi došli do što više novca i vlasti. I oni su crni anđeli naših života, nisu to samo kriminalci sa ulice.

PREMIJERA KUSTINOG DOKUMENTARCA

DUGOOČEKIVANI dokumentarac Emira Kusturice, "Pepe, jedan uzvišeni život", koji je svetsku premijeru doživeo na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, publika Festa imaće priliku da vidi večeras u "Kombank dvorani" u 19.30, u Programu van konkurencije. U svom novom filmu, Kusturica je ovekovečio legendarnu ličnost - bivšeg urugvajskog predsednika Hosea Pepea Muhiku, jedinog političara koji, kako je izjavio, nije bio korumpiran. Kroz seriju razgovora sa Muhikom, on nam daje priču o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru.