U ZNAK sećanja na stogodišnjicu od dolaska ruske emigracije u našu zemlju u Biblioteci grada Beograda u sredu se u 11 sati otvara izložba "Izgnanici bez svoje volje". Izložbu, koja otkriva istoriju života pisaca, strip-crtača i drugih umetnika u egzilu, otvoriće Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ambasadar Rusije u Srbiji, i Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda.

Koliki je uticaj na kulturu, obrazovanje i arhitekturu srpskih gradova imalo 40.000 Rusa koji su pre sto godina stigli u Srbiju, pokušala je da pokaže koordinatorka izložbe Nataša Bulatović, koordinatorka rusko-srpske kulturne saradnje u Biblioteci "Vladan Desnica". Ruski emigranti su promenili ne samo izgled Beograda, već i kulturu i obrazovanje. Četvrtinu nastavnog kadra Beogradskog univerziteta činili su ruski profesori, ruski umetnici su obnovili balet i operu u Narodnom pozorištu, dok su njihove arhitekte projektovale veliki broj zgrada, između ostalih i Glavne pošte, Vlade Srbije i Generalštaba.

Pročitajte još - Rusi se dive crkvama

- Na izložbi će biti prikazana pisma, beleške, autogrami, fotografije poznatih ruskih pisaca-emigranata Ivana Bunjina, Ivana Sergejeviča Šmeljova, Nadežde Tefi, Alekseja Remizova... Materijal za izložbu nam je ustupio Ruski fond kulture - kaže Nataša Bulatović, napominjući da je ovaj fond Biblioteci grada poklonio više od 2.000 vrednih i luksuznih izdanja knjiga za decu i odrasle i multimedijalnu građu, koje su nakon stručne obrade smeštene u novootvoreni ogranak u Sava centru.

U postavci su i novine i časopisi, kao i knjige i monografske publikacije koje Biblioteka grada Beograda poseduje o ruskoj emigraciji.

- Važan deo izložbe čine originalna dokumenta i druga građa, naslovne strane novina i knjiga na ruskom jeziku, koje su se izdavale u Srbiji, kao i materijal iz privatnih kolekcija koji će se prvi put naći pred publikom - smatra koordinatorka izložbe.

Posebnu draž ovoj izložbi daće potomci ruskih emigranata. Dolazak je najavio jedan od najpoznatijih hroničara ruske emigracije Aleksej Arsenjev, pisac i priređivač više od 30 stručnih monografija, zbornika, kataloga i članaka na ovu temu. Deo njegove porodične zaostavštine je u postavci.

- Među najpoznatijim ruskim emigrantima u Srbiji bili su Tolstojevi potomci, ali nisam uspela da ih pronađem - kaže Nataša Bulatović. - Njegovi unuci bili su ovde do pedesetih godina prošlog veka. "Srpska linija" potomaka velikog pisca poslednji put se okupila u Beogradu 2010. na velikoj svečanosti "Tolstojevi o Tolstoju".

U drugom delu izložbe prikazani su ruski emigranti koji su svoj talenat ispoljili u Beogradu - strip-crtači Golovčenko, Ivkovič, Kuznjecov, Lobačov... Deo postavke sačinjavaju njihove ilustracije dela srpske književnosti i srpskih tema iz života, njihovi lični predmeti, pasoši, pisma, fotografije, prijave boravišta... Inače, ova građa je deo izložbe "Ruski strip Kraljevine Jugoslavije" koji je za ovu priliku ustupila autorka prof. dr Irina Antanasijević.

STIHOVI NASTALI U BEOGRADU

U MUZIČKOM programu učestvuju crkveno-dečji hor "Orlić" iz Batajnice i Valentina Sjeničić, učenica trećeg razreda Devete gimnazije "Mihailo Petrović Alas". Stihove koje su stvarali ruski pesnici u Beogradu čitaće na ruskom jeziku Danilo Danilović, učenik Filološke gimnazije, a na srpskom Valentina Sjeničić.