ODLUKOM Skupštine Srbije da, umesto da izglasa (ili odbaci) zbirnu listu kandidata za Nacionalni savet za kulturu, izabere samo šest kandidata za buduće članove tog tela - nastala je situacija bez presedana. Saveta, koji u punom sastavu mora da broji 19 članova (dok je minimalan broj članova - deset), i dalje nema, jer šestoro odabranih ne čine čak ni kvorum te nisu u mogućnosti da donose bilo kakve odluke.

Istovremeno, odluka o tome - šta dalje, odnosno procedura izbora preostalih 13 članova, postaviće model za budućnost. Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao je, za "Novosti", da će Odbor zahtevati od Ministarstva kulture i informisanja da se ceo proces predlaganja kandidata ponovi u okviru umetničkih udruženja, ustanova i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Pročitajte još - Nacionalni savet za kulturu: Stanje je neodrživo

- Sigurno je samo da će predstavnici udruženja, ustanova i saveta nacionalnih manjina morati da se sastanu i dogovore, a izvesno je i da ćemo ovoga puta biti na oprezu, nećemo dopustiti da Koordinacioni odbor ili udruženja koja su izgubila reprezentativnost opet nelegalno prisvajaju ulogu predlagača - kaže Duško Paunković iz Udruženja prevodilaca koje je, uz brojna druga, uporno i glasno ukazivalo na apsurdnost i brojne neregularnosti oko predloga zbirne liste.

Podsećamo, Skupština je prošle nedelje prihvatila predloge SANU i Vlade i tako odabrala šest članova, dok (glasno osporavani) predlozi umetničkih udruženja nisu izglasani, a uz njih ni oni koje su dostavile ustanove i saveti manjina.